Juncker: elfogadhatatlan az eltérő minőségű élelmiszer az Unióban

JUNCKER, Jean-Claude
Strasbourg, 2017. szeptember 13. Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság elnöke évértékelő beszédet mond az Európai Parlament ülésén a strasbourgi ülésteremben 2017. szeptember 13-án. (MTI/AP/Jean-Francois Badias)
Vágólapra másolva!
Elfogadhatatlan az élelmiszerek eltérő minősége az Európai Unión belül és nem szabad megengedni, hogy az állampolgárok bizonyos országokban azonos márkanév alatt gyengébb minőségű élelmiszereket kapjanak - mondta évértékelőjében Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság elnöke.
Vágólapra másolva!

Az uniós vezető szerint nem lehetnek másodrangú fogyasztók, a szlovákok nem érdemelnek kevesebb halat a halrudacskában, a magyarok nem érdemelnek kevesebb húst a húsételekben. Az Európai Parlament strasbourgi plenáris ülésén mondott beszédében hangsúlyozta, hogy az ilyesmit az európai jog már most is tiltja és a nemzeti hatóságokat kell a megfelelő jogosítványokkal felruházni, hogy ezeket az illegális gyakorlatokat megszüntessék.

Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság elnöke évértékelő beszédet mond az Európai Parlament ülésén a Strasbourgban Forrás: MTI/AP/Jean Francois Badias

A kettős élelmiszerminőségre - arra, hogy egyes multinacionális vállalatok ugyanolyan márkanév alatt alacsonyabb minőségű termékeket forgalmaznak a közép- és kelet-európai piacokon, mint Nyugat-Európában - az év elején hívták fel a figyelmet a visegrádi országok.

Az illegális bevándorlásnak vége

Európa a szolidaritás kontinense, és az is marad, amely befogadja az üldözötteket, de

- mondta az évértékelőben a bizottsági elnök.

Juncker hangsúlyozta: a migráció ügye számos konfliktust okozott, mégis

sikerült komoly előrehaladást elérni, a külső határok védelme például sokkal hatékonyabb, mint korábban, és jelentősen csökkent az illegálisan Európába érkezők száma is.

Ugyanakkor nem viselhetik egyedül a határvédelem felelősségét az EU külső határain fekvő tagállamok. Azt is mondta, hogy az uniós tagállamok minden esetben kötelesek végrehajtani az Európai Bíróság jogerős ítéleteit.Azt mondta, a bizottság a hónap végére új javaslatokkal fog előállni, hogy fel lehessen gyorsítani azoknak a visszaküldését, akik nem jogosultak menedékre, továbbá kiemelte, javítani kell a menekültek helyzetét a líbiai táborokban, és nagyobb szolidaritást kell vállalni Afrikával.

Kellene egy európai pénzügyminiszter is

Közös gazdasági és pénzügyminiszteri posztot, illetve valutaalapot kell létrehoznia az Európai Uniónak a belső piac megerősítése, az integráció mélyítése érdekében - jelentette ki Jean-Claude Juncker. Szerinte nem kellene új hivatalt létrehozni, a tisztséget a bizottság egyik tagja is betölthetné, aki egyben az eurócsoport elnöke is lenne. "Nincs szükség párhuzamos struktúrákra.

A volt luxemburgi kormányfő emellett kiemelte:

támogatja a páneurópai pártlisták létrehozását a következő európai parlamenti választáson,

az eurót használó országok külön közös parlamentjének felállítására vonatkozó javaslatokat azonban nem tartja "túl izgalmasnak".

Jean-Claude Juncker évértékelő beszéde az Európai Parlament ülésén Strasbourgban Forrás: MTI/AP/Jean Francois Badias

Tíz év után megint gyorsul az európai gazdaság

Juncker kitért arra is, hogy 10 évvel a gazdasági válság kirobbanása után megfordult a szélirány, Európa "vitorláit ismét dagasztja a szél", ezért ki kell használni a mostani lendületet egy erősebb, egységesebb, demokratikusabb unió létrehozására. Minden egyes tagállamban jól érezhető, hogy Európa új lendületet vett,

az uniós gazdasági növekedés az utóbbi időben az Egyesült Államok bővülését is meghaladja.

Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság elnöke évértékelő beszédére készül az Európai Parlament ülésén Forrás: MTI/AP/Jean Francois Badias

A munkanélküliség szintje kilenc éve nem volt ilyen alacsony, nyolcmillió új munkahely jött létre, és így 235 millióan dolgoznak az Európai Unióban, ami példa nélküli.