Megmutatjuk mennyi időbe telik eladni egy ingatlant

kulcs eladás átadás ház lakás szerződés
House with blueprints and key
Vágólapra másolva!
Az ingatlan.com elemzéséből kiderül, hogy a lakások és a családi házak lassabban kelnek el, mint egy-két évvel ezelőtt. Az idei nyár végére viszont lerövidült az eladási idő. Leggyorsabban, 55 nap alatt, a panelek találnak gazdára, a megyei jogú városokban pedig 57 nap az értékesítési idő.
Vágólapra másolva!

Az idei adatok szerint országosan átlagosan 110 nap szükséges egy családi ház, vagy lakás eladásához. Egy éve még 84 napra volt szükség, két éve pedig 76 nap is elég volt egy lakóingatlan értékesítéséhez.

Az utóbbi években az volt megfigyelhető, hogy lassult a lakáseladás, azonban az idén, az év közepén kissé fellendült a piac.

Januárban még 120 nap kellett ahhoz, hogy valaki el tudja adni ingatlanát, mostanra viszont az átlagos eladási idő 9-10 nappal rövidült.

A növekvő értékesítés több tényezőnek köszönhető. A válság után a vevők hirtelen jelentek meg a lakáspiacon mert sokan elhalasztott vásárlásukat tudták le. Ennek köszönhetően gyorsan túl lehetett adni a lakásokon. Az ingatlanpiac drágulása sok ingatlan árát olyan sinzte emelte, hogy az már magában szűkíti a potenciális vásárlók körét. A szakértők szerint az idei nyári élénkülés a lakáshitelezés felfutásának köszönhető.

Forrás: ingatlan.com

Az ingatlan.com elemzéséből kiderül, hogy országos szinten nagy különbségek vannak az értékesítési idő között. A leggyorsabban a fővárosban lehet eladni a lakásokat. Egy budapesti lakás eladásához 80 napra van szükség. Egy évvel korábban viszont csak 66 nap kellett hozzá, 2015-ben pedig még elég volt 55 nap.

Szintén gyorsan új tulajdonosra találnak a megyei jogú városokban lévő lakóingatlanok, itt 87 napra volt szükség az eladáshoz. A községek esetében nagyon kitolódott az értékesítési idő az elmúlt években. Míg 2016-ban 183 nap alatt túl lehetett adni az ingatlanon, addig idén már 225 nap kell ehhez.

Ezek a számok is jól mutatják, hogy erősödött a trend, miszerint a kereslet egyre inkább a nagyobb városokban koncentrálódik.

A lokáció mellett az is befolyásolja az értékesítési időt, hogy tégla vagy panellakásról van szó. Budapesten a panelek kelnek el leggyorsabban, összesen 55 nap alatt. A téglából készült lakásoknál már 83 nap az értékesítési idő, a családi házaknál pedig 140 nap.