Vizsgálat indul az élelmiszerek kettős minőségével kapcsolatban

2017.09.14. 15:12

Az Európai Bizottság egymillió eurót adna vizsgálatokra, azoknak az uniós tagállamoknak, amelyek az élelmiszerek kettős minőségére gyanakszanak. A terveket Vera Jourová, az Európai Bizottság fogyasztóvédelemért felelős biztosa jelentette be.

Jourová közölte azt is, hogy az élelmiszerek minőségének  vizsgálatára a bizottság egymillió eurót különít el idei költségvetésből és további egymillió eurót pedig a tesztelési módszerek kidolgozására fordítanak.

Az Európai Bizottság jogi álláspontja szerint tisztességtelen kereskedelmi gyakorlatról van szó. Megvannak az eszközeink arra, hogy ezt elnyomjuk" - szögezte le a cseh uniós biztos.

A biztos arra számít, hogy az ellenőrzések több terméknél is különbségeket mutatnak majd ki minőségben és összetételben.

Forrás: iStock

Amennyiben ez bebizonyosodik, akkor eljárást kell kezdeményezni a gyártókkal vagy a forgalmazókkal szemben.

Vera Jourová hangsúlyozta, hogy az illetékes nemzeti szerveknek önállóan kell meghatározniuk hogyan érik el azt, hogy a vitatott termékek eltűnjenek a polcokról, vagy javuljon azok minősége.

Az élelmiszerek kettős minőségének problémájára a csehek már néhány éve felhívták a figyelmet. Majd a közelmúltban a visegrádi csoport is fellépett a probléma megoldásának érdekében. Az Európai Bizottság elősször nem szeretett volna foglalkozni a kérdéssel, de Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság elnöke heti évértékelő beszédében már azt mondta, hogy ez a gyakorlat elfogadhatatlan.