Hatalmas baromságokat képesek kamuzni az emberek állásinterjún

hazugság hazug pinokkió
hazugság hazug pinokkió
Vágólapra másolva!
Az álláskeresők többsége igyekszik a legjobb formáját hozni, ha állásinterjúra kerül sor. Vannak azonban, akik nem elégednek meg a tények minél meggyőzőbb előadásával, bőven akadnak olyanok is, akik képesek hazudni az önéletrajzukban vagy egy meghallgatáson.
Vágólapra másolva!

A Bloomberg blogja, a Moneyish elképesztő összeállítást hozott le arról, hogy milyen hazugságokkal próbálkoznak egyesek az állásinterjún.

Az oldal szerint ráadásul a jelenség egyre súlyosabb mértéket ölt. A CareerBuilder közvélemény-kutatása szerint

a HR-menedzserek 75 százaléka kapott már rajta jelentkezőt hazugságon az önéletrajzában.

Ez közel 20 százalékos emelkedés a 2015-ös felméréshez képest, akkor „csak" 58 százalék mondta azt, hogy találkozott valótlanságot állító álláskeresővel.

A felmérés szerint a legérintettebb terület a pénzügyi szektor (73 százalék) volt 2016-ban.

Még rosszabb adatot közölt a HireRight cég, akik azzal foglalkoznak, hogy leellenőrzik az önéletrajzok állításait. A vállalat szerint az alkalmazottak 85 százalékának önéletrajza tartalmazott pontatlanságot.

Rengetegen hazudnak önéletrajzukban dreamstime

Az oldal kiemeli, hogy itt nem olyan apróságokról van szó, hogy valaki egy évet mond kilenc hónap helyett, hanem sokkal szembetűnőbb dolgokról.

A leggyakrabban kiszínezett pontok:

  • Végzettség
  • Korábbi munkahelyek
  • Előző fizetés
  • Büntetett előélet

Az önéletrajzban hazugságokat elrejtő emberek arra számítanak, hogy nem buknak le, hiszen átlagosan a CV-ket átfutó HR-es 30 másodpercet szán az adatok leszűrésére.

Azonban az állásinterjún egy keresztkérdéssel könnyen kiderülnek a turpisságok.

Nem jó érzés lebukni Forrás: Thinkstock

A szakértők azt tanácsolják, hogy ha lehet, akkor eleve ne hazudjon senki az önéletrajzában, mert az csak a legritkább esetben marad titokban. A felmérés rávilágított arra is, hogy mindössze a HR-esek 12 százaléka ad esélyt olyan önéletrajzoknak, amiben valami gyanús dolgot lát.

Elképesztő hazugságok

Érdemes szemezgetni a legérdekesebb füllentések közül:

  1. Egy jelentkező egy állásinterjún azt állította, hogy a Microsoftnál dolgozott. Arról azonban fogalma sem volt, hogy ki az a Bill Gates.
  2. Volt olyan, aki azt mondta magáról, hogy a CIA terrorelhárító csoportjánál volt kém. Egyfelől erről, ha igaz lenne, akkor sem beszélhetne, másfelől az önéletrajz egy másik pontján az adott időszakban épp általános iskolai tanulmányait folytatta.
  3. Egy hazug jelentkező önéletrajzában az szerepelt, hogy Friedrich Nietzsche volt a tanára, ami azért érdekes, mert a német filozófus már 117 éve halott.
  4. Egy igen kínos lebukás lehetett az is, amikor az állásinterjún egy jelentkező egy program kódjának megírásával dicsekedett. A probléma pusztán annyi volt, hogy az igazi szerző is részt vett az interjún.
  5. Egy „nagy tapasztalattal rendelkező" pincérnő nem tudta megválaszolni, hogy a chardonnay fehér- vagy vörösbor-e. Egy hasonló interjún a „gyakorlott" pultosnak fogalma sem volt arról, hogy mi az a Guinness.