Alapigazságok, amiket semmiképp se felejtsen el, ha befektetne

Wall Street
NEW YORK - DECEMBER 01: Traders work on the floor of the New York Stock Exchange moments before the closing bell December 1, 2008 in New York City. The Dow closed down nearly 680 points following negative economic reports. The National Bureau of Economic Research said today that the U.S. economy has been in a recession since December 2007. Mario Tama/Getty Images/AFP
Vágólapra másolva!
A sikeres befektetés sok tényezőn múlik, azonban vannak olyan alapvető szabályok, amelyek segítenek abban, hogy adott helyzetben jobban döntsünk. Most egy profi befektető iránymutatása alapján azokat a befektetési tételeket vesszük sorra, amit mindenkinek érdemes tudnia, akár egy szimpla állampapírja, vagy befektetési alapja van, esetleg a részvényekkel is kacérkodik.
Vágólapra másolva!

A magas hozamot nem adják ingyen

Az alacsony hozamok időszaka megtanítja a befektetőket, hogy megbecsüljék az egyáltalán 0%-tól különböző hozamot. Ne legyenek irreális elvárásaink, a magas hozam nagy rizikóval is jár, így ha inkább kiszámíthatóságot szeretnénk, akkor kerüljük a kockázatvállalást.

Relatív, hogy mi a jó befektetés

Vagyis nincsen olyan tuti befektetés, ami minden helyzetben jól tudna muzsikálni. Alapvetően az aktuális piaci körülmények és a kilátások alapos átgondolása után érdemes dönteni egy befektetés mellett.

A piacnak mindig igaza van

Ahogy az árral sem célszerű szemben úszni, úgy nem célszerű a piac meghatározó irányával sem szembemenni. Persze ez nem azt jelenti, hogy érdemes a többségre hallgatni, így ha valami gyanús, inkább kerüljük a befektetést.

Érdemes odafigyelni a befektetési szakértő tanácsaira Forrás: AFP/2008 Getty Images/Mario Tama

Semmi sem emelkedik, vagy esik örökké

Bár hosszú távon folyamatos emelkedés jellemzi a részvénypiacokat, azt nem szabad elfelejteni, hogy ezt rövidebb időtávon hullámhegyek és –völgyek tarkítják. Sokan ezt elfelejtik, mikor jól áll a szénájuk, viszont szívják a fogukat, mikor egy nagyobb piaci visszaesésbe futnak bele. Pedig a kettő együtt jár.

Nem mindig a passzív stratégia a legkifizetődőbb

Ugyan a jobb időszakokban jövedelmező lehet lekövetni egy tőzsdeindex alakulását, ugyanakkor azt is tartsuk szem előtt, hogy ilyenkor a nyereségeknek és a veszteségnek is ugyanúgy kitesszük magunkat. Időszaktól függően megéri olyan szemléletű befektetést választani, ahol nagy a hangsúly azon, hogy pontosan milyen befektetések kerülnek a portfólióba (például abszolút hozamú befektetési alap).

Vásárolj és tartsd meg

Ha kellő hosszúságú idő áll a rendelkezésedre, akkor a legjobb, amit tehetünk, hogy nem ugrálunk befektetésről-befektetésre, hanem kitartunk a választásunk mellett. Azonban a passzív stratégiánál taglaltak itt is problémát jelenthetnek.

Az ember márpedig tévedhet

Bármennyire is körültekintően szülessen meg egy befektetési döntés, előfordul olykor, hogy mellényúlunk. Ez a profikkal, így a befektetési alapok portfólió-kezelőivel is megesik. Aki folyamatosan kockázatokat vállal, szinte lehetetlen, hogy néha ne tévedjen. És adott esetben még a zseniálisnak tűnő meglátások sem hozzák meg az eredményüket.

A napon belüli kereskedés kemény dió

A rövid trendeket is ki lehet használni, viszont minél sűrűbben kereskedünk, annál valószínűbb a tévedés, és a nagy veszteség lehetősége.

Tökéletes portfólió márpedig nem létezik

Ahogy az idők változnak, úgy a vonzó befektetési lehetőségek köre is más lesz. Új vállalatok ideje jön el, a régiek leáldoznak, de a körülményektől függően lehet, hogy éppen a kötvényekkel lehet nagyot kaszálni. Nem ülhetünk a babérjainkon, időnként felül kell vizsgálni a régi döntéseket és ott szétnézni, ahol többre számíthatunk.

Nincs olyan stratégia, amely mindig a legjobb eredményre vezet

Sokféleképpen lehet próbálkozni, hogy a legjobb eredményt érjük el, de alapvetően nincs egy olyan recept, ami mindig a legjobb teljesítményt hozná.

A piacot megverni nagyon nehéz, de nem lehetetlen

Nem kizárt, hogy jobb eredményt érjünk el a piacnál, ugyanakkor számtalaszor kimutatták már, hogy tartósan erre még a profi befektetők sem képesek. Éppen ezért ne várjuk a múltban nagyon vonzó teljesítményű befektetési alaptól, hogy a jövőben is mindig a legjobb formáját hozza. Ha pedig mi választjuk ki a részvényeket, magunkkal szemben se legyenek túlzó elvárásaink.

A kamatos kamat valóban csodát tesz, de csak hosszú távon

Amikor hosszú távra fektetünk be (például a nyugdíjra) a kamatos kamat hatása nagyon sokat tesz hozzá az egyenleghez.

A jövőt megjósolni szinte lehetetlen

Nagyon sok elemzés latolgatja, hogy mi lesz a jövőben, azonban sokszor az írja felül a számításokat, amit a legkevésbé várnak. Ne feledjük, kristálygömbbel senki sem rendelkezik, így gyanakodjunk, ha valaki megmondja a tutit a jövőre nézve.

Öngyilkosság lehet a profikra alapozni

Az irány kijelölésére jó lehet, ha követjük, hogy mit mondanak a befektetési guruk, szerintük mik a sikeres szektorok, vagy éppen mik a kockázatok. Azonban nem ajánlatos kételkedés és megfontolás nélkül megfogadni a szavukat, mert mint tudjuk, a jövőt senki sem ismeri.