A fűtési szezon előtt ajánlott elvégezni az ellenőrzést

gázkazán
Budapest, 2012. február 27. Egy lakó bekapcsol egy cirkóberendezést budapesti lakásában. MTI Fotó: Máthé Zoltán
Vágólapra másolva!
A Nemzeti Közművek a fővárosban és annak környékén további 18 településen végez elosztási munkálatokat a tulajdonában álló Főgáz Földgázelosztási Kft. révén, a lakosság földgázzal való ellátására, vonatkozó hatásköre pedig országos. Közleményükben kiemelték: míg a társaság az üzemeltetése alá tartozó 5800 kilométernyi gázvezeték-hálózatát folyamatosan korszerűsíti, addig az otthoni vezetékszakaszokról van gondoskodás a fogyasztói oldal feladata. Ennek különös aktualitást ad a fűtési szezon közelgő kezdete.
Vágólapra másolva!

Műszaki-biztonsági felülvizsgálaton kell hogy átessenek az otthoni gázrendszerek. Az ingatlanok tulajdonosa ugyanis köteles azokat üzemképesen és biztonságos állapotban tartani. Ha ez nem teljesül, az ingatlant kikapcsolhatják a szolgáltatásból – nyomtatékosítja a Nemzeti Közművek tájékoztatója.

A gáz nem játék

A telekhatáron illetve az ingatlanon belül található gázvezeték-szakaszok karbantartása a tulajdonosok feladata. Ezt a munkát az erre jogosítvánnyal bíró gázszerelőkkel végeztetheti el az ingatlan gazdája. A társaság – üzemeltetési és leolvasási feladatai mellett – a szabálytalan vételezések felderítésére vonatkozó ellenőrzéseket is végez.

Ez utóbbiaknak különösen a biztonságos működés szempontjából van jelentősége.

A balesetveszélyes beavatkozások ugyanis veszélyeztetik a fogyasztók testi épségét, és az esetleges gázrobbanások komoly károkat okozhatnak az ingatlanokban is.

Közeleg a fűtési szezon, ellenőrizni kell az otthoni gázrendszereket Forrás: MTI/Máthé Zoltán

A vállalat minden évben jelentős szakaszait újítja meg az ellátó hálózatnak. Idén mintegy 25 kilométernyi szakaszt cserélnek ki, de

a fogyasztók együttműködése és az arra jogosított szereplővel elvégeztetett otthoni gázszerelői munka szükséges a biztonságos és folyamatos működéshez.

A Nemzeti Közművek arra is felhívta a fogyasztók figyelmét, hogy minden gázszivárgást komolyan kell venni. Gázszag észlelése esetén haladéktalanul értesíteni kell a területileg illetékes földgázelosztót.

Budapesten és 18 agglomerációs településen a Főgáz Földgázelosztási Kft. az illetékes az üzemeltetési problémákban. Gázszivárgást a 36-40-477-333-as telefonszámon lehet bejelenteni.