Milliárdokat fizettek a biztosítók a viharok miatt

Nem lehet megúszni, de ki lehet kerülni az új adót, új biztosítási adó, lakásbiztosítás, viharkár Demecserben
Vágólapra másolva!
A biztosított ingatlanokban hatmilliárd forintnyi kárt okoztak a viharok, de a Magyar Biztosítók Szövetsége szerint valójában ennél jóval nagyobb károkról lehet beszélni, mivel a lakások több mint egynegyede nincs biztosítva.
Vágólapra másolva!

A legtöbb viharkár május és augusztus között történik Magyarországon. Idén nyáron a legtöbb kárt Zala, Vas, Győr-Moson-Sopron, Borsod, Békés, illetve Bács-Kiskun megyéből jelentették. Emellett Pest megyében és a fővárosban sérült meg a legtöbb ház – írta közleményében a Mabisz.

A szakemberek szerint egyre

többször okoznak kárt szupercellák.

A június 21-i vihar és jégverés a Borsod megyei Megyaszón és a környező településeken akkora károkat okozott, hogy gyakorlatilag nem maradt sértetlen ház a településeken.

Forrás: MTI/Balázs Attila

Leggyakrabban a házak tetőszerkezete sérült, illetve az ebből eredő beázás jelentette a leggyakoribb kártípust. Az özönvízszerű esőzések miatt miatt

egész utcák kerültek víz alá,

elárasztva a garázsokat, szuteréneket.

A Mabisz statisztikája szerint a május-augusztusi időszakban 2010-2017 között csaknem

1 millió 100 ezer kárt rendeztek a biztosítók,

80 milliárd forint értékben.

Forrás: MTI/Czeglédi Zsolt

Továbbra is komoly probléma az alulbiztosítottság - hívta fel a figyelmet a szövetség. Gyakran előfordul ugyanis, hogy a lakástulajdonosok csak a szükséges összeghatárig biztosítják az ingatlanokat a tulajdonosok.

A 4,4 millió hazai ház körülbelül 73 százaléka rendelkezik biztosítással. Nemzetközi összehasonlításban ezzel a lefedettséggel Magyarország viszonylag jó helyen áll, ugyanakkor jelentős kockázat, hogy az ingatlanok negyede továbbra sem biztosított - olvasható a közleményben.