Kamatmentes lesz a Diákhitel2

2017.09.19. 12:25

A képzési díj kiegyenlítésére fordítható Diákhitel2 esetében a kamatot teljes mértékben az állam fizeti meg az ügyfél helyett. Ez októbertől mindenkire vonatkozik, azaz a folyósítási vagy törlesztési fázisban lévő, illetve a jövőben felvett hitelekre is.

A kormány úgy döntött, hogy októbertől kamatmentessé teszik a Diákitel2-t.

A Diákhitel1 esetében is történt változás, itt megnövelik a felvehető összeget, ami havi 70 ezer forintot tesz ki.

Ezt az Emberi Erőforrások Minisztériumának (Emmi) család-, ifjúság- és nemzetközi ügyekért felelős államtitkára, Novák Katalin jelentette be.

Jó hír a diákoknakForrás: 123RF

A szabad felhasználású Diákhitel1 esetében eddigi havi legfeljebb 50 ezer forint volt a felvehető összeg, a kamat továbbra is 2,3 százalék marad.

További jó hír, hogy a fél- vagy egyéves külföldi tanulmányokban, például Erasmus-ösztöndíjban résztvevőknek arra is biztosítanak lehetőséget, hogy a Diákhitel1 összegének kétszeresét, azaz akár 140 ezer forintot vegyenek fel havonta.

Emellett 2018-tól a Diákhitel2-t már az önköltséges idegennyelvi képzésekben résztvevők is igényelhetik - mondta.

A Diákhitel1 törlesztését bevonják az adó- és járulékmentes cafeteria juttatások körébe.

A kormány ezzel eleget tett a Fidelitas kéréseinek, akik tegnap azt javasolták, hogy legyen kamatmentes a hitel.

Változás az is, hogy az igénylés korhatárát mindkét diákhiteltípus esetében a jelenlegi 40-ről 45 évre emelik.

Óriási segítség

Bugár Csaba, a Diákhitel Központ Zrt. vezérigazgatója elmondta, tekintettel a változtatásra, szeptember 15. helyett szeptember 30-ig lehet még igényelni a Diákhitel2-t.

Azoknak is nyitnak egy újabb lehetőséget, akik saját forrásból már befizették az önköltséges díjukat: ha a kamat átvállalásáról szóló módosítás miatt mégis a Diákhitel2 mellett döntenek, akkor október 15-ig lehetőségük lesz a hiteligénylésre, és október 31-ig visszautalják nekik a korábban már befizetett összeget.

A Diákhitel ügyfélszolgálataForrás: Diákhitel

Példaként elmondta, hogy ha valaki ötéves képzését végig Diákhitel2-ből finanszírozza, és félévente 240 ezer forintot vesz fel, akkor a kamatmentessség mintegy 140 ezer forinttal csökkenti a visszafizetendő összeget, valamint három évvel rövidebb is lehet a futamidő.