Biodízelként végezheti a londoni zsírgodzilla

zsírhegy
TO GO WITH AFP STORY BY ROBIN MILLARD Tim Henderson, a "flusher" or trunk sewer technician holds a "fatberg" as he works in the intersection of the Regent Street and Victoria sewer in London on December 11, 2014. Every day beneath the streets of London, sewer cleaners are fighting a grim war against giant "fatbergs" clogging the system. Congealed fat is blocking up the Victorian sewers and the problem is to get worse at Christmas. An extra two Olympic-sized swimming pools of turkey fat will be tipped down the drains during the festive season. There are 80,000 fatberg blockages a year, costing Thames Water customers Ł1 million ($1.6 million, 1.3 million euros) each month to tackle. The company urges people people to dispose of their cooking oil and fat properly. "Bin it, don't block it" is their message. AFP PHOTO / ADRIAN DENNIS / AFP PHOTO / ADRIAN DENNIS
Vágólapra másolva!
Egykor Hasfelmetsző Jack, az elhíresült sorozatgyilkos tartotta rémületben a londoni Whitechapel városrész akkori nyomornegyedét, az elmúlt hetekben pedig egy bizarr jelenség, a környék szennyvízhálózatában kialakult gigantikus zsírtrutymó borzolta a kedélyeket. Úgy tűnik azonban, az illetékesek hamarosan úrrá lesznek a nem mindennapi problémán.
Vágólapra másolva!

A 130 tonnás zsírhegy kialakulásáért vélhetően leginkább az emberi nemtörődömség felelős. Olajok, főzésből megmaradt zsiradékok, nedves törlőkendők, higiéniai termékek és azok csomagolása – csak néhány azok közül a tipikus összetevők közül, amelyek megtalálhatók a londoni szennyvízhálózatot eltömítő, kolosszális zsírdugóban. Ezek döntően azért kerültek oda, mert az emberek a WC-n húzták le, ahelyett, hogy a szemétbe, illetve szelektív gyűjtőkbe dobták volna azokat.

Szerencsére azonban úgy tűnik, a zsírhegy uralma a végéhez közeledik.

Biodízel és kiállítási tárgy lehet belőle

A szeptember elején indult felszámolási munkák hamarosan véget érnek. A szakemberek speciális, nagy nyomású mosótömlőkkel és befújókkal szedik darabjaira a hálózatban a 250 méteres zsírhegyet.

A faggyúsodó lerakódásokkal gyűlik meg a leginkább a bajuk,

míg a zsírhegyből előbukkanó pelenkák, bébi holmik, női higiéniai termékek olyan üzembe kerülnek, amely a szemét elégetése során keletkező hőből, illetve gázokból energiát állít elő. A zsírszörny harmada pedig várhatóan biodízelként végzi. A gigantikus képződmény egy része speciális feldolgozási eljárásokon megy át, amelynek során összetevőkre bontják azt, és a kiválasztás során keletkező olajból biodízel készül.

Az előállítható, 10 000 liternyi mennyiség, London 350 darab, ikonikus emeletes buszának egy napra elegendő bio-üzemanyagot jelent.

Biodízelként hasznosulhat London 250 méteresre nőtt zsírgodzillája Forrás: dpa Picture-Alliance/AFP/Jens Buttner

Egyes elképzelések szerint, a zsírhegy egy kisebb darabját – szintén különleges kémiai eljárásoknak alávetve – kiállítási tárgyként kellene elhelyezni.

Ennek célja pedagógiai lehet.

A kiállítási tárggyal felhívhatnák a lakosság figyelmét arra, hogy ne tekintsék öblítős vécéjüket csillagkapunak, esetleg fekete lyuknak, amibe bármit beledobálhatnak.

Komoly munkát adott

A szennyvízhálózat és a vezetékek megtisztítása a zsírhegytől komoly munkát adott a karbantartóknak. Az eltávolított faggyút ugyanis további eljárásoknak kell alávetni azelőtt, mielőtt szemétre kerülhetnek.

– mondja Alex Saunders, a környék csatornahálózatának karbantartásáért felelős vezető.

Már 2014-ben is meggyűlt a londoni szennyvízhálózat-karbantartók baja egy zsírképződménnyel Forrás: AFP/Adrian Dennis

A mostani zsírhegy az eddigi legnagyobb példányok közé tartozik. 2013-ban egy közel 20 méteres darab okozott problémát London egy másik városrészében, de Dublinban is heteken át tartott, mire kipucolták egy ottani zsírszörny fészkét. Ott ugyanis a felszíni forgalom miatt csak rövid időközök álltak rendelkezésre a munkára.