A belváros helyett a balatoni lakásokat kedvelik a befektetők

Real estate 20-29 years Twenties 30-39 years Thirties ADULT COUPLE WOMAN MAN Indoor Inside Housing HOUSE REAL ESTATE Apartment Flat Three people 3 people Walk through inventory Statement of state of repair Rental ARCHITECTURE ARCHITECT Blueprint Map Plan
Couple with a real estate agent. Paris, France VOISIN/PHANIE
Vágólapra másolva!
Bár a befektetői célú lakásvásárlás az ingatlanpiaci forgalom csak viszonylag kis hányadát adja, jelzésértékkel bír arra vonatkozóan, melyik környéken érdemes még mindig lakást vásárolni, a növekvő lakásárak ellenére is. A befektetők körében eddig különösen kedvelt budapesti Belváros jelentősége csökkent, a Balaton környéki településeké viszont nőtt az elmúlt években – derül ki a Balla Ingatlan friss jelentéséből.
Vágólapra másolva!

A befektetők egy része felújítás előtti lakásokat vásárolt, másik részük viszont célzottan keres jó áron és rövid idő alatt kiadható lakásokat. Ám az idei évben változások látszanak a lakáspiac ezen szegmensében. Korábban a Belvárosban lakást vásárlók 80 százaléka befektetési céllal vásárolt ingatlant ott, azonban a rövid távú lakáskiadások – számos társasház döntése nyomán – háttérbe szorulnak. A külföldi befektetők figyelme is más helyszínekre irányult az elmúlt hónapokban.

Nem akkora üzlet már a Belváros

Két tényezőnek köszönhető, hogy Budapest Belvárosa kisebb üzletnek számít a lakáseladók oldalán most, mint az elmúlt két évben. Bár a lakásárak mostanáig emelkedő tendenciát mutattak,

egyre bizonytalanabb az eddig leginkább jövedelmező befektetési forma, a rövid távú kiadást célzó lakásvásárlás.

A társasházak lakóközösségei ugyanis mind több helyen hoznak döntést arról, hogy ezzel a céllal ne lehessen lakást vásárolni a társasházban. Így a befektetőknek vásárlás előtt mindenképpen tájékozódni kell arról, megfelel-e ilyen céljaiknak a kiválasztott ingatlan.

Az ingatlanszakértők szerint, még mindig sokan reménykednek abban, hogy külföldi befektetők vastag pénztárcával érkezve, jó árat fognak adni lakásukért. Csakhogy

a külföldiek elsősorban a megtérülés időtartama alapján döntenek, és a tapasztalatok szerint nagyobbat is alkudnak mint azok, akik saját lakhatásuk céljára keresnek ingatlant.

Így az eladóknak nem szerencsés csak rájuk alapozni értékesítési stratégiájukat.

Még mindig jó üzlet befektetési céllal lakást vásárolni, de már nem csak a Belvárost kedvelik a vásárlók Forrás: Phanie/VOISIN/PHANIE/Voisin

Újépítésű lakások és a magyar tenger

A befektetők között nagyobb arányban vannak azok, akik kiadás céljából vásárolnak lakást. A felújítás után drágábban eladott lakással ugyanis már nem lehet akkora profitra szert tenni, mint korábban. Így a befektetők elsősorban a kisebb lakásokat keresik.

Különösen a XIII. kerületben népszerűek az ilyen lakások. A magyarok mellett orosz, vietnámi, ukrán befektetők is szép számmal keresgélnek a környéken.

Élénkül a Balaton környéki települések befektetői célú ingatlanpiaca is. A siófoki, nem nyaraló jellegű lakáspiac árai 20-30 százalékkal emelkedtek az elmúlt félévben, jelezve azt, hogy a befektetői kedv megjelent a magyar tenger partján is.

Az itt keresgélő befektetők elsősorban a kétszobás lakásokat kedvelik, de keresettek a nyaralók is.

A várakozások szerint hamarosan a Velencei-tó környékét is felfedezhetik a befektetési céllal vásárlók. Az ottani településeken ugyanis óriási a kereslet kiadó lakásokra, amelytől a kínálati oldal nagysága egyértelműen elmarad. Ebben hozhat változást, ha a jövőben ez a környék is a befektetők célpontja lesz.