Elemzők szerint a feszes munkaerőpiac segíthet a reálbér-növekedési ütem fenntartásában

2017.09.27. 11:12

A feszes munkaerőpiac segíthet a reálbér-növekedési ütem fenntartásában, ugyanakkor kezdi elérni a csúcsát a foglalkoztatottság a munkaerő jelenlegi képzettségi szintjén a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) legfrissebb adatairól nyilatkozó makrogazdasági elemzők szerint.

Ürmössy Gergely, az Erste vezető makrogazdasági elemzője kiemelte: folytatódott a munkaerőpiac feszesedése, azaz javultak a foglalkoztatási mutatók, míg a munkanélküliségi ráta változatlan maradt a június-augusztusi időszakban.

A feszes munkaerőpiac segíthet a reálbér-növekedési ütem fenntartásában, ami a GDP növekedési ütemét erősítheti a növekvő keresleten keresztül, valamint idővel az inflációs folyamatokat is érdemben felgyorsíthatja – foglalta össze Ürmössy Gergely.

Horváth András, a Takarékbank elemzője szerint a foglalkoztatás bővülésének az eddig látottakhoz képesti lassulása arra utal, hogy egyre kevesebb a szakképzett, aktívan bevonható potenciális munkavállaló a magyar munkaerőpiacon és kezdi elérni a csúcsát a foglalkoztatottság a munkaerő jelenlegi képzettségi szintjén.