Többe kerül bankolni mint néhány évvel ezelőtt

spórolás bankszámla választással, bankfiók nyitvatartás, pénzintézet, bank
Vágólapra másolva!
Az elmúlt években jelentősen, az inflációt meghaladó mértékben drágultak a legalapvetőbb banki szolgáltatások a hivatalos inflációs adatok szerint - derül ki a BankRáció.hu legújabb elemzéséből, amely szerint komoly eltérések lehetnek a banki szolgáltatások díjai között. A portál szerint továbbra is érdemes figyelni a bankszámlavezetés és a bankkártyák költségeire.
Vágólapra másolva!

A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) a bankkártya-használat, a saját bank ATM-jéből történő 20 ezer forintos készpénz felvét, a lakossági folyószámla, a bankon kívüli eseti átutalás és a csoportos beszedési megbízás díját figyeli. Ezek a díjak 52 százalékkal emelkedtek a 2012-től 2016-ig terjedő időszakban, ami sokszorosa az ebben az időszakban mért inflációnak.

Az inflációt meghaladó mértékben emelkedtek a banki szolgáltatások költségei az elmúlt években Fotó: Mudra László - Origo

A dráguló banki szolgáltatások háttere

A jelentős növekedés elsősorban a pénzügyi tranzakciós illeték 2013-as bevezetésével magyarázható, akkor ugyanis közel 36 százalékkal drágultak ezek a szolgáltatások.

2017-ben is folytatódott a banki díjak emelkedése, de ez csupán az inflációval közel azonos mértékben.

Az idei év első nyolc hónapjában ugyanis átlagosan 2,2 százalékkal emelkedtek a szóban forgó díjak, míg a nyolc havi átlagos infláció 2,4 százalékos volt.

Nem mindegy, melyik csomagot választjuk

Az elemzés arra hívja fel a figyelmet, hogy jelentős különbségek vannak a bankok kínálta számlacsomagok díjai és a bankkártyák költségei között. Egyes bankszámlákat akár ingyen vagy éves szintén legfeljebb 1-2 ezer forintos költségért is találni a kínálatban, de az extra szolgáltatásokat nyújtók jóval többe, akár 17-20 ezer forintba is kerülhetnek.

A drágább bankszámlák és kártyák extra szolgáltatásokat is nyújthatnak a sima konstrukciókhoz képest. Ilyen lehet például a vásárlások után történő pénzvisszatérítés vagy az életbiztosítás.

Azonban a prémium kategóriába tartozó bankkártyákat csak azoknak érdemes választaniuk, akik valóban kihasználják az hozzájuk kapcsolódó többletszolgáltatásokat.

A banki szolgáltatások szakértői szerint, a mindennapos vásárlásokra a sima bankkártyák is jók, ráadásul sokkal olcsóbban használhatóak.

Sokat lehet spórolni, ha figyelemmel kísérjük a bankszámlák és bankkártyák költségeit, és nem választunk olyat, mely számunkra szükségtelen szolgáltatásokat tartalmaz Fotó: Mudra László - Origo

A szakmai portálnál felhívták a figyelmet arra, hogy a jelentős eltérések miatt érdemes rendszeresen megnézni a bankok bankszámlacsomagjait és a díjakat.

A bankváltással járó adminisztrációtól ma már nem kell tartani.

Egy tavalyi jogszabályváltozás eredményeként ugyanis ma már sokkal gyorsabban és egyszerűbben megtörténhet a bankváltás, mert az ügyfelek helyett ezt már a bankok intézik.