Kivonulhat Magyarországról a Tesco

2017.10.02. 11:35

A Magyar Idők londoni értesülései szerint a Tesco már jövőre kivonulhat Magyarországról, sőt több kelet-közép-európai országból is. Ennek oka, hogy a helyi munkavállalók elégedetlenek a fizetéseikkel, így a sztrájkok komoly bevételkiesést okoznak a cégnek, amely igyekszik tartani magát szigorú pénzügyi tervéhez. A magyar bértárgyalások ma folytatódnak az áruházlánc és a szakszervezetek között.

Kérdéses a Tesco magyarországi jövője. Úgy tűnik ugyanis, hogy az áruházlánc londoni anyavállalata megelégelte a magyarországi, illetve korábban például a lengyelországi dolgozók munkalassító megmozdulásait – állítja a Magyar Idők.

A lap azt írja, hogy a Tesco szerint a jelenlegi forgalom nem teszi lehetővé, hogy több pénzt áldozzanak béremelésre és humánpolitikai kérdésekre.

Ezért az az álláspont körvonalazódik a vállalat londoni központjában, hogy amennyiben a régióban tovább feszítik a húrt az elégedetlen munkavállalók,

akkor a kivonulás mellett döntenek az érintett piacokról.

Magasabb bérekért tüntetnek a Tesco-dolgozókForrás: Koncz Márton

Hogy technikailag ez miképp történne meg, az egyelőre kérdéses. Az egyik forgatókönyv szerint akár úgy, hogy a magyar, cseh, lengyel és szlovák leánycégeket egyesítő Tesco Europát megbontják, vagy ha sikerül, csomagban értékesítik 2018 márciusa után.

Így állnak a magyar tárgyalások

A magyar Tesco dolgozók azért sztrájkoltak a Fogarasi úti Tesco előtt, mert magasabb fizetéseket szeretnének kapni. Azóta úgy tűnik, hogy a tárgyalások jó irányba haladnak, az áruház

visszamenőleg is kifizetné egyes dolgozók béremelését.

Azonban a két szakszervezet, a Kereskedelmi Alkalmazottak Szakszervezete (KASZ), valamint a Kereskedelmi Dolgozók Független Szakszervezete (KDFSZ) is felhívta a figyelmet arra, hogy a 15 százalékos létszámemelésre vonatkozó követelés még nem teljesült.

Sztrájkol a Fogarasi úti Tesco áruház dolgozóinak egy része a Zuglói hipermarket személyzeti bejáratnálForrás: MTI/Balogh Zoltán

Hogy ez bekövetkezik-e, az a mai tárgyalásokon eldőlhet, de a Magyar Idők szerint ez mát túl sok lehet. A veszteségek miatt a Tesco egész Európában racionalizálja a létszámot, korábban 49 angliai és 13 magyar áruházat is bezártak.

Miért a szigor?
Az adathamisítási botrány miatt a Tesco szigorúan tartja magát a pénzügyi tervhez. Ez azért van, mert a Tesco 2014-ben lebukott könyvelési csalással (előzetesen túlbecsülte eredményeit), ezért mintegy 235 millió fontnyi büntetést kapott. Emiatt külső szervek ellenőrzik az áruházlánc pénzügyeit.

A Magyar Idők szerint a vállalat a mai tárgyalásokon azt az álláspontot fogja képviselni, hogy a boltjaiban elegendő kiszolgálói létszám áll a vásárlók rendelkezésére.

A hírre reagált Bubenkó Csaba, a KDFSZ elnöke is:

Elegünk van a kettős mércéből a keleti és a nyugati piacok között.

Szerinte az olcsó munkaerő kihasználására épített üzleti modellnek meg kell dőlnie minden olyan multinál, amely az adókönnyítések ellenére tovább szipolyozná a magyar munkavállalókat.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK