Visszamenőleg emeli egyes dolgozók bérét a Tesco

tesco, sztrájk, dolgozók
Győr, 2017. szeptember 8. A győri Tesco hipermarket áruház 2017. szeptember 8-án. Az áruházlánc sajtóosztályának tájékoztatás szerint az áruházak többsége a dolgozók egy részének sztrájkja ellenére továbbra is nyitva tart. MTI Fotó: Krizsán Csaba
Vágólapra másolva!
Folytatódnak a tárgyalások a béremelésről és a létszámbővítésről a Tesco és a szakszervezet között.
Vágólapra másolva!

A Tesco múlt héten hétfőn juttatta el a szakszervezetekhez az általuk korábban kért béremelésre és a létszámra vonatkozó jelentést.

A Kereskedelmi Alkalmazottak Szakszervezete korábban arról számolt be, hogy a Tesco elfogadja a béremelésre vonatkozó követeléseket és szeptember 1-től visszamenőleg

bruttó 179 000 forintra emeli a legkisebb keresetű munkavállalók bérét.

(Eddig ez a bér 176 000 forint volt.)

Bubenkó Csaba, a Kereskedelmi Dolgozók Független Szakszervezete elnöke korábban azt közölte, hogy "a Tesco által átküldött jelentésben a KDFSZ szerint a szakszervezetek 15 százalékos létszámemelésre vonatkozó sztrájkkövetelése nem teljesül".

A dolgozók szeptember 8-án és 9-én 24 órás sztrájkot tartottak Forrás: MTI/Krizsán Csaba

A hétfői tárgyalás eredményét vélhetően befolyásolja majd a Tesco országos szintű

munkavállalói létszámfelmérése,

amely boltméretekre és - típusokra lebontva meghatározza a megfelelő színvonalú szolgáltatáshoz szükséges minimális dolgozói létszámot.

Karsai Zoltán, a KASZ sztrájkbizottsága elnökének korábbi beszámolója szerint ez hatással lesz a létszámbővítésre.

Bubenkó Csaba korábban a szakszervezeti követelések közül kiemelte a 25 százalékos béremelést, a 15 százalékos létszámbővítést. A szakszervezetek a 2016. évi tescós bérek 25 százalékos emelkedését tartják szükségesnek, hogy a legalacsonyabb keresetű dolgozók fizetése is érje el a bruttó 180 ezer forintot.