A világ második leggazdagabb embere elárulja, mi a legjobb befektetés

Warren Buffett
WASHINGTON, DC - OCTOBER 15: Warren Buffett performs onstage at FORTUNE Most Powerful Women Summit on October 15, 2013 in Washington, DC. Paul Morigi/Getty Images for FORTUNE/AFP
Vágólapra másolva!
A világ multimilliárdosainak titkait sokan szeretnék megfejteni, de nincs tuti recept. Warren Buffett azonban most a Forbesnak elárulta, hogy mi az a dolog, amibe mindenkinek érdemes lenne befektetnie.
Vágólapra másolva!

Warren Buffett minden idők egyik legsikeresebb üzletembere. A 87 éves mágnás gyakorlatilag évtizedeken keresztül a második leggazdagabb ember volt Bill Gates mögött, igaz karrierje vége felé már meg-meg előzte Jeff Bezos vagy épp Amancio Ortega.

A részvénybefektető időnként előáll elképesztő jóslatokkal, legutóbb például azt magyarázta el,

hogy miért jó amerikai részvényeket venni,

sőt 100 éves előrejelzést is adott a Dow Jones indexszel kapcsolatban.

Warren Buffet legújabb, a Forbesnak adott nyilatkozatában azonban most elárulta, hogy mi a legjobb befektetés, az, amire mindenkinek érdemes lenne pénzt költenie.

Ez a befektetés pedig nem más, mint önmagunk.

Warren Buffett Forrás: www.businessinsider.com.au

A milliárdos szerint ennek több oka is van. A tudás egy olyan dolog, amelyre nem lehet adókat kivetni és nem inflálódik.

Hogy a pénzügyi zseni mennyire komolyan gondolja ezt a tanácsot, azt jól szemlélteti, hogy egy személyes példát is hoz erre.

Buffett elárulta, hogy még fiatal felnőttként befizetett egy tanfolyamra, ahol a nyilvános beszédkészségét fejlesztették.

A képzés 100 dollár, azaz alig több mint 20 ezer forint volt, de szerinte ez megváltoztatta az életét.

Warren Buffett ma már lenyűgözi a hallgatóságot Forrás: AFP/Bill Pugliano

Mivel Buffett gyakorlatilag belebetegedett az ilyen szereplésekbe, ezért a „Hogyan szerezzünk barátokat és győzzünk meg embereket” tanfolyamra nem sajnálta a pénzt.

A képzés annyira jól sikerült, hogy az önbizalomtól duzzadó befektető a tanfolyam közepén kérte meg a felesége kezét, de az üzleti életben is hasznát vette.

Már 21 évesen nála jóval idősebb és tapasztaltabb embereknek adott el részvényeket Omahában.

Buffett szerint napjainkban kiemelt fontossággal bír a kommunikáció, de nem csak ez a fontos. Gyakorlatilag mindegy, hogy mi valakinek a gyengesége, akkor azt el kell kezdeni fejleszteni, és nem szabad tologatni.

Sokkal jobb életed lesz. Nem pusztán a pénzről van szó, de jobban fogod élvezni az életed, több barátod lesz és érdekesebb személyiséggé válsz - mondta Buffett.

Elég sok dolgot megenged már magának a színpadon Forrás: AFP/Paul Morigi

A CNBC nem állt meg itt, megszólaltatták a tanfolyamot szervező cég vezérigazgatóját, akik a mai napig ugyanabban a formában tartja a képzést. A cég vezetője négy jó tanácsot is megosztott az oldallal:

  1. Tanulj sokat, mert ha olyan dologról beszélsz, amihez nem értesz, az érződni fog az előadáson!
  2. Beszélj a saját élményeidről, tapasztalataidról, mert akkor sokkal hitelesebb lesz a mondandó!
  3. Legyen nálad jegyzet kulcsszavakkal, de ne írd meg előre a beszédet! A mankó segíthet, de egy teljes szöveget felolvasni, kevésbé hatásos.
  4. Érdekeljen a téma, légy izgatott, mert ha ilyen vagy, akkor az átragad a hallgatóságra is!

Bár a fent említett tanácsok nem konkrét befektetési tippek, de ne feledjük, hogy Buffett mellett 75,6 milliárd dollárnyi érv szól.