Brüsszel szerint is megtérül a paksi bővítés

ÉPÍTMÉNY ÉPÜLET erőmű ipari létesítmény Paks, 2011. március 7.
Az atomerőmű III-as és IV-es blokkjának épülete, a mögötte lévő üres terület a bővítés lehetséges helyszíne. Az 1982 és 1987 között üzembe helyezett négy reaktorblokk 30 évre szóló üzemeltetés
A Paksi Atomerőmű III-as és IV-es blokkjának épülete. A mögötte lévő üres terület a bővítés lehetséges helyszíne.
Vágólapra másolva!
A Paks II. projekt csak fél százalékkal ígér kisebb hozamot annál, mint amennyit egy piaci befektető elvárna, ezt a fél százalékot minősítette az Európai Bizottság a beruházásban állami támogatásának - írja hétfői számában a Világgazdaság, a két új blokk építéséért és üzembe helyezéséért felelős államtitkár blogjára hivatkozva.
Vágólapra másolva!

Aszódi Attila felhívta a figyelmet arra, hogy a 2017. februári adatokon alapuló brüsszeli kalkulációk szerint a projekt várható hozama (belső megtérülési rátája)

évi átlagban 7,35 százalék lehet.

A hozam a beruházás teljes életciklusára vonatkozik, azaz a tízéves előkészítési-építési időre és a hatvanéves üzemidőre is.

A cikk szerint a projektnek az Európai Bizottság által számolt egyik paraméter-kombinációjából sem következik, hogy az atomerőmű ne hozná vissza a befektetett tőkét, még a legalacsonyabb megtérülés is 5,7 százalék körüli. Az atomerőműhöz nincs szükség állami pénzre, a beruházás megtérül és hasznot hoz, létesítése összességében illeszkedik az uniós szabályozáshoz - írja a lap.