Lassult az infláció szeptemberben

könyvesbolt, Libri
Budapest, 2010. január 14. Megkezdődött az intelligens bevásárlókocsik tesztelése egy Libri Könyvesboltban. A Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Irányítástechnika és Informatika Tanszéke és a Híradástechnika Tanszék közös fejlesztésében elkészült az intelligens bevásárlókocsi, amely érzékelői segítségével felismeri a belehelyezett árukat. A kijelzőn azonnal megjelenik a termékek ára és pontos leírása is. A vásárlás végén a vevőnek a pénztárnál sem kell sorba állnia, miután a számlát a vásárló kérésére a rendszer elkészíti - a kocsi kijelzőjén megjeleníti - és akár rajta keresztül azonnal ki is lehet fizetni. MTI Fotó: Balaton József
Vágólapra másolva!
A Központi Statisztikai Hivatal közzétette az augusztusi inflációról szóló adatokat. Ebből az derül ki, hogy szeptemberben ugyan minimálisan, de lassult a fogyasztói árak növekedése, illetve alig volt érzékelhető drágulás augusztushoz képest.
Vágólapra másolva!

Szeptemberben a fogyasztói árak átlagosan

2,5 százalékkal voltak magasabbak, mint tavaly ilyenkor.


Mivel az előző hónapban 2,6 százalék volt a növekedés, ezért kijelenthető, hogy ugyan minimálisán, de lassult az infláció.

Augusztushoz viszonyítva az árak átlagosan 0,1 százalékkal nőttek.

2,5 százaléka a szeptemberi infláció Forrás: KSH

Az elmúlt egy évben a legnagyobb mértékben a szeszes italok, dohányáruk, valamint a járműüzemanyagok és az élelmiszerek drágultak. Az élelmiszerek ára 3,1 százalékkal emelkedett tavaly szeptemberhez viszonyítva, az üzemanyagoké 5,3 százalékkal.

Január-szeptemberben a fogyasztói árak átlagosan 2,4 százalékkal emelkedtek.

Mináry Borbála, a KSH osztályvezetője az adatok ismertetésekor elmondta, hogy a várakozásoknak megfelelően emelkedett az üzemanyagok és az élelmiszerek ára.

Illusztráció Forrás: MTI/Balaton József

Kiemelte, hogy a háztartási energián belül a tűzifa ára egy hónap alatt 3,9 százalékkal, éves összevetésben 8,8 százalékkal nőtt. Az egyéb cikkek csoportban a tankönyvek ára 58,7 százalékkal csökkent az előző év azonos időszakához képest.