Orbán: Minden adott, hogy a következő évek a gazdasági sikerekről szóljanak

2017.10.10. 12:10

Magyarországon minden készen áll ahhoz, hogy a következő évek a gazdasági sikerek jegyében teljenek - jelentette ki Orbán Viktor miniszterelnök kedden Pátyon, a Nemzeti Ipari Park Üzemeltető és Fejlesztő Zrt. beruházásában épült új nemzetközi logisztikai központ megnyitóján.

A sikeres próbaüzemet követően délelőtt Orbán Viktor miniszterelnök jelenlétében ünnepélyes keretek között nyitották meg Magyarország legújabb nemzetközi logisztikai bázisát a Pest megyei Pátyon.

Új korszakot szeretnénk nyitni, a még magasabb gazdasági növekedés korszakát a magyar gazdaságtörténetben - mondta Pátyon a kormányfő.

Orbán Viktor közölte: a kormány elindította Európa legnagyobb, ipari parkok fejlesztésével foglalkozó beruházássorozatát, amelynek két zászlóshajója az 5 milliárd forintos - 75 százalékban piaci hitelből megvalósított - pátyi és a 17 milliárd forintos hatvani beruházás. Mindkét fejlesztés állami fedezetű, de piaci alapú.

Ám ez csak a kezdet, mert megindulnak azok a projektek, amelyek lefedik ipari parkokkal egész Magyarországot. A Modern városok programban 13 megyei jogú városban összesen 44 milliárd forint értekben építenek majd ipari parkokat - fejtette ki a miniszterelnök.

Orbán Viktor miniszterelnök (k), Lányi Márton, a Kühne + Nagel Kft. ügyvezető igazgatója (b) és Csenger-Zalán Zsolt fideszes országgyűlési képviselő a Nemzeti Ipari Park Üzemeltető és Fejlesztő (NIPÜF) Zrt. beruházásában épült új nemzetközi logisztikai központ megnyitóján Pátyon.Forrás: MTI/Szigetváry Zsolt

A kormányfő szerint a kontinens szívében lévő Magyarországot "a Jóisten is arra teremtette", hogy kiemelkedő teljesítményt nyújtson a logisztikai iparban.

Orbán Viktor megjegyezte: Magyarországnak, a nemzetgazdaságának és a logisztikai iparágnak is az az érdeke, hogy Európa belső határai nyitottak legyenek, a külső határok pedig védettek és zártak maradjanak.

 A kormányfő szerint 2020-ig 150-200 milliárd forintot fordítanak az iparipark-hálózat kiépítésére, a létrejövő létesítmények pedig a legkomolyabb igényeket támasztó cégek ingerküszöbét is megütik majd. Hozzáfűzte: a visegrádi négyek (Magyarország mellett Csehország, Szlovákia és Lengyelország) Európa legstabilabb, legbiztonságosabb és legnagyobb gazdasági növekedést produkáló régióját alkotják.

Orbán Viktor szerint a mostani megnyitó azt mutatja, hogy az elmúlt években megteremtett magyar gazdaságpolitikai klíma jó alapot nyújt az ide érkező befektető cégeknek.

Úgy tekintünk Magyarországra, mint egy nagy jövő előtt álló országra, és örülünk, hogy nemcsak mi látjuk így saját magunkat, hanem az ide érkező befektetők is ezt gondolják rólunk - fogalmazott a miniszterelnök.

A pátyi beruházásról elmondta: az új csarnok első körben 160 embernek ad munkát, ráadásul a magyar nemzetgazdaság két fontos ágazatát fogja össze, a járműipart és a logisztikát. A nemzeti ipari parki program tavaly vette kezdetét a pátyi beruházással, amikor lerakták a világ egyik vezető szállítmányozó és logisztikai vállalata, a Kühne + Nagel regionális autóalkatrész-elosztó központjának alapkövét. A több mint 23 ezer négyzetméteres beruházás kivitelezését az Inpark márkanév alatt tevékenykedő, állami tulajdonú Nemzeti Ipari Park Üzemeltető és Fejlesztő Zrt. végezte.