Íme a víz, amelynek palackja többe kerül, mint egy jó whisky

2017.10.12. 15:28

Heston Blumenthal séf – Michelin csillagos Fat Duck angliai étterem alapítója – szeretett volna rizottójának egyedi, füstös ízt adni, azonban nem talált semmit a piacon, ami olyan természetes összetevőkből készült volna, mint a víz.

„Mások szerint nem normális dolog a víznek füstös jelleget adni, de Heston Blumenthal szerint szükséges. Ez a fickó pedig sokkal többet tud a főzésről, mint én, szóval tegyünk eleget a kihívásnak” – mondta David Lea-Wilson, a walesi összetevőket árusító üzlet tulajdonosa.

Lea-Wilson és felesége, Alison kifejlesztették a Halen Môn Oak füstölt vizet. A pár úgy véli, hogy ez az egyetlen természetes termék ebben a kategóriában. Létezik hasonló amerikai termék folyékony füst névvel, de ezek vegyi anyagokkal kevert ízesítőket tartalmaznak.

Heston Blumenthal séf, a Michelin csillagos Fat Duck angliai étterem alapítójaForrás: AFP/Ben Stansall

A tíz napos készítés során a házaspár tölgyfapor és tölgyfadarabon keresztül egy hurok segítségével folyatja a vizet, aminek eredményeként egy whisky színű folyadék jön létre, erős égetett fa aromával. A 100 ml nagyságú Oak Smoked Water üvege 4,10 fontba (1.500 forint) kerül. A terméket nem könnyű beszerezni, online nehezen elérhető, valamint Angliában csak egy üzlet, a londoni Harvey Nichols árusítja.

Összehasonlításképpen: egy üveg Reserve Single maláta skót whisky 22 fontba kerül, vagyis 3,14 fontba (1.100 forint) a 100 ml.

2013-ban kezdték előállítani különleges terméküket, amely azóta egyre több étterem konyhájában bukkan fel alapanyagként.

Ez segít nekünk abban, hogy egyenletes mennyiségű füstölt aromát érjünk el az edényben, ami így sosem lesz túl sok. A legtöbb füstös ízt tartalmazó ételünkhöz ezt használjuk" – mondta Jonny Lake, a Fat Duck vezetője.

De a termékkel készült ételek nem csak drága éttermekben fordulnak elő. Számos élelmiszergyártó használja a Halen Môn Oak füstölt vizet, például a brit kiskereskedő a Marks & Spencer kenyereihez, vagy az Iceland nevű brit diszkontáruház által készített füstölt pulyka is ezzel készül.

Grillezett marinara szószokban és mártásokban is használjuk. Sőt, én még otthon is tartok belőle, de takarékosan érdemes használni, mivel igen intenzív" – mondta Neil Nugent az Iceland vállalat vezető séfje.

A füstölt víz továbbá használható rizottóban, hamburgerben, szószoknál vagy leveseknél, valamint majonézhez, de akár jégkockát is lehet belőle készíteni, amivel a koktélkínálatot lehet színesíteni.
Lea-Wilson és felesége, Alison több mint húsz évvel ezelőtt hozták létre cégüket, az Anglesey Sea Salt nevű vállalkozásukat a walesi partok északnyugati részén – kezdetben tengeri sóval foglalkoztak, amit forralásos eljárással nyertek ki.

A vállalat értéke 1 és 5 millió font között van, és évente 30 százalékkal nő. A füstölt víz értékesítése az elmúlt két évben megduplázódott – mondta Lea-Wilson.

Az emberek számára a füstölt víz még túlságosan új – tette hozzá Lea-Wilson.

A cég ráadásul júniusban részt vett a New York-i Fancy Food Show-n – Lea-Wilson pedig a vállalat tengeri sójával szeretne betörni az amerikai piacra.

KAPCSOLÓDÓ CIKK