Megállíthatatlan a magyar turizmus

2017.10.11. 10:26

A magyar gazdaság egyik húzóágazata lett a turizmus, amely az elmúlt években folyamatosan jól teljesít. Augusztusban 3 százalékkal nőtt az idegenforgalom, a legnépszerűbb célpont a Balaton és Budapest volt.

A Központi Statisztikai Hivatal közzétette a magyar turizmus augusztusra vonatkozó gyorsjelentését. Ebből kiderül, hogy augusztusban a külföldi vendégek által eltöltött éjszakák száma 3,8, a belföldi vendégeké 2,3 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbit.

A teljes vendégforgalom együttesen 3,0 százalékkal nőtt.

A kereskedelmi szálláshelyek összes bruttó árbevétele 15,2 százalékkal emelkedett. A szállodai szobák ára országosan 11,8 százalékkal, Budapesten 21 százalékkal magasabb volt, mint egy évvel korábban.

A külföldi vendégek száma 3,5 százalékkal emelkedett. Az összes külföldi vendégéjszaka felét Budapesten töltötték el, a Balatonnál 10 százalékkal több éjszakát töltöttek a külföldi turisták, mint az előző év azonos hónapjában.

Augusztusban a küldő országok listáját Németország vezette, utána sorrendben lengyel, holland, angol, cseh és olasz vendégek érkeztek legnagyobb számban.

A belföldi vendégek száma 1,9 százalékkal emelkedett, és a Balaton kivételével mindegyik turisztikai régióban nőtt a vendégéjszakák száma.

Budapest a legnépszerűbb célpontForrás: MTI/Jászai Csaba

A belföldi vendégéjszakák 36 százalékát a Balatonnál, 12 százalékát Észak-Magyarországon regisztrálták a kereskedelmi szálláshelyek.

A szállodák szobakihasználtsága 1,6 százalékponttal, 73,8 százalékra nőtt.

Az első nyolc hónapban a kereskedelmi szálláshelyek 6,9 százalékkal több, összesen 20,9 millió vendégéjszakát regisztráltak. A külföldi vendégek 8,9 százalékkal (10,3 millió), a belföldi vendégek 5,1 százalékkal több (10,6 millió) vendégéjszakát töltöttek a kereskedelmi szálláshelyeken.

A szállodák szobakihasználtsága 3,8 százalékponttal, 59,8 százalékra emelkedett.A kereskedelmi szálláshelyek folyó áron összesen 16,7 százalékkal több, 310 milliárd forint bruttó árbevételt értek el.

Ezen belül a szállásdíjbevétel 18,8 százalékkal nőtt és meghaladta a 188 milliárd forintot.