Az ország, ahol bitcoinnal lehet fizetni az állampolgárságért

Kaland, egzotikum, romantika: 4 bámulatos szigetország felfedező kedvű utazóknak, utazás, Vanuatu
Vágólapra másolva!
A bitcoin napjaink egyik legellentmondásosabb fizetőeszköze. Vannak, akik forradalmi valutáról beszélnek, amely nélkülözi minden nemzet bürokratikus, fiskális kontrollját. Mások szerint a bitcoin veszélyes, és nagyobb buborékról van szó, mint amekkora a tulipánhagymák lufija volt. Vanuatu ezek ellenére merészet lépett, és sok szeretettel fogadja a virtuális pénzt.
Vágólapra másolva!

Vanuatu a világ egyik legkisebb országa. Az óceániai állam az Új-Hebridák szigetcsoport 12 nagyobb és több mint 60 kisebb vulkanikus korallszigetén fekszik.

Vanuatut sokan az utolsó paradicsomként emlegetik, hiszen a gyönyörű ország a Csendes-Ócenán közepén, Ausztráliától is 1500 kilométer távolságra fekszik.

Teljes lakossága alig több, mint 250 ezer fő,

és úgy tűnik ezen egy érdekes húzással szeretne változtatni az ország.

Vanuatu a világ egyik legszebb helye Forrás: Thinkstock

Ha valaki Vanuatuban szeretne letelepedni, az mostantól kezdve már kriptovalutával,

azaz bitcoinnal is fizethet az állampolgárságért.

Az állampolgárság nem olcsó, 280 ezer dollárért lehet vanuatui útlevélhez jutni. – írja a Quartz.

Ez 73 millió forintnak felel meg, de 58 bitcoinnal is lehet törleszteni.

A vanuatui útlevélnek különös vonzereje van, hiszen a 34. „legerősebb" útlevélnek számít. Ez azt jelenti, hogy 125 országba lehet vele vízum nélkül utazni. A vízummentes listán szerepel többek közt Nagy-Britannia, Oroszország és az összes uniós nemzet.

– mondta James Harris, a letelepedési központ igazgatója.

A bitcoinnal való vásárlás egyszerű lesz Vanuatun. A letelepedéssel foglalkozó hivatal megkapja a virtuális pénzt, majd azt dollárra váltja át, és az így kapott összeget küldi tovább a kormánynak.

Vanuatun élénk a vulkánturizmus Forrás: AFP/Torsten Blackwood

Jelenleg a világ országaiban ellentétes folyamatok zajlanak a bitcoinnal kapcsolatban. Míg Vanuatu engedélyezte a virtuális pénz használatát, addig Dél-Korea betiltotta az új kriptovaluták kibocsátását,

sőt Kína szeptember közepén leállította a digitális fizetőeszközökre specializálódótt tőzsdéket.

Friss hír azonban, hogy Kína megváltoztatja egy hónnap ezelőtti döntését, és mégsem korlátozza a kereskedelmet. A fejlemény hatására a bitcoin árfolyama 4900 dollárról 5200 dolláros abszolút csúcsra emelkedett - írja a CNBC.

Hirtelen megugrott az árfolyam Forrás: Coindesk

Nem ez az első alkalom, hogy egy kis ország a bitcoin miatt kerül be a hírekbe. 2014-ben a Bitcoin Jézusként is ismert Roger Ver, azt állította, hogy a Saint Kitts és Nevis szigeteken lehet ingatlanokat (és ezzel állampolgárságot) vásárolni bitcoinnal. Ezt a hírt később a helyi kormány cáfolta.