Már több mint 100 ezren vannak az Ifjúsági garancia rendszerben

Varga Mihály ARCKIFEJEZÉS FOTÓ FOTÓ ÁLTALÁNOS KÉPKIVÁGÁS Közéleti személyiség foglalkozása laza arckép, portré mosolyog politikus sajtótájékoztató SZEMÉLY
Pozsony, 2016. szeptember 10. Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter az európai uniós (EU) tagállamok pénzügyminisztereinek informális találkozóján tartott sajtótájékoztatóján a pozsonyi Vigadó épületében 2016. szeptember 10-én. MTI Fotó: Krizsán Csaba
Vágólapra másolva!
Az Ifjúsági garancia rendszerbe már több mint 100 ezer fiatalt vontak be, a projekten belül eddig több mint 45 ezer fiatal vett részt támogatott foglalkoztatásban és csaknem 22 ezer fiatal valamilyen képzésben részesült - közölte Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter az MTI-vel.
Vágólapra másolva!

Kiemelte: a munkahelyvédelmi akció mellett az Ifjúsági garancia rendszer is érdemben hozzájárul a fiatalok elhelyezkedéséhez, amit jól mutat, hogy a 25 év alattiak munkanélküliségi rátája 2010 óta a felére csökkent. A fiatalok körében a foglalkoztatási helyzet is javult, ma mintegy 310 ezren dolgoznak, a foglalkoztatási rátájuk már a 30 százalékhoz közelít a 7 évvel ezelőtti alig 20 százalékkal szemben.

Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter Forrás: MTI/Krizsán Csaba

Mialatt az uniós tagállamok többségében romlott 2010 és 2017 között a 15-24 éves fiatalok foglalkoztatási szintje, Magyarországon következett be a harmadik leggyorsabb ütemű növekedés. 2010-ben Magyarország az Európai Unió sereghajtója volt a fiatalok foglalkoztatási arányát tekintve, ehhez képest jelentős előrelépést sikerült elérni az elmúlt időszakban, Magyarország kiemelkedően jól teljesített európai összehasonlításban - mutatott rá Varga Mihály.

A kormány a 2014-20 között rendelkezésre álló uniós forrásokból majdnem 240 milliárd forint felhasználásával indította el a programot, amelynek célja, hogy azon 15-25 év közötti fiataloknak, akik nem tanulnak és nem dolgoznak, a foglalkoztatási szolgálatnak 4 hónapon belül valamilyen konkrét lehetőséget kell felajánlani elhelyezkedésre vagy valamilyen tanulási lehetőséget kell bemutatni - ismertette a tárcavezető.

Varga Mihály elmondta: a program több lépcsőben valósul meg, a cél az, hogy a nem foglalkoztatott, illetve nem tanuló fiatalok minél rövidebb időt töltsenek el munkanélküliként, vagy tanulás nélkül, illetve, hogy személyre szabott segítséget kapjanak a munkaerő-piaci helyzetük javításához.

A nemzetgazdasági miniszter hozzátette: a garancia rendszer része a gyakornoki program is, ezzel a kormányzat arra törekszik, hogy a közvetlen munkahelyteremtésen túl a szakképesítéssel rendelkező fiatalokat korai munkahelyi tapasztalathoz segítése, foglalkoztathatóságukat növelje és hosszabb távú munkaerő-piaci esélyeiket javítsa. Varga Mihály kitért arra: a fiatalok foglalkoztatásának ösztönzése bér- és járuléktámogatással, cégen belüli mentorálással valósul meg a konvergencia régiókban. A gyakornoki programba már több mint 3 ezren kapcsolódtak be országszerte - fűzte hozzá.

Elmondta: a Ifjúsági garancia rendszer harmadik pillére a fiatalok vállalkozóvá válását segítő program, amely több ezer fiatal képzését és végső soron majdnem 1500 vállalkozás létrejöttét teszi lehetővé.