Gazdasági szuperválságban Venezuela, nagyobb a baj, mint Görögországban

2017.10.16. 16:33

Nem látszik, hogy miképp tudna a Nicolás Maduro vezette Venezuela kikerülni abból a brutális adóssághalmazból, amely az országot a csőd szélére sodorta. A helyzet annyira súlyos, hogy a Nemzetközi Valutaalap annak ellenére megkezdte a felkészülést egy mentőcsomag összeállítására, hogy a diplomácia kapcsolatok megszűntek az IMF és a dél-amerikai ország között.

A Nemzetközi Valutaalap (IMF) megkezdte az előkészületeket arra az esetre, ha Venezuela csődbe menne – írja a Financial Times.

A mentőcsomag mérete elérheti az évi 30 milliárd dollárt is.

A hatalmas összegre azért lesz előbb-utóbb szükség, mert az importot fel kell támasztani, hiszen ezen keresztül lehet fokozni a fogyasztást. Emellett az adósságot is finanszírozni kell valamiből.

Bár a venezuelai gazdaság még nem omlott össze, a latin-amerikai országban áldatlan állapotok uralkodnak. A tüntetések mindennaposak, ezekben eddig több mint 125 embert öltek meg.

Káosz VenezuelábanForrás: AFP/Citizenside/José Sierralta

Az IMF szóvivője szerint a helyzet annyira rossz, mintha a görög és az argentin válságot keresztezték volna. Külön érdekesség, hogy hivatalosan nincs párbeszéd a Valutaalap és Venezuela között, ugyanis az ország 2007-ben megszakította a kapcsolatokat a szervezettel.

Ettől függetlenül az IMF rajta tartja a szemét az országon, és megdöbbentő számokkal találkoztak, a szervezet szerint a venezuelai gazdaság egyértelműen az összeomlás szélén áll.

Az import 80 százalékkal csökkent az elmúlt öt évben a külföldi devizák hiányában,

a gazdaság 35 százalékkal zsugorodott 2014 óta, és az IMF becslése szerint az infláció 1000 százalékos, ami jövőre akár a 2300 százalékot is elérheti – írja a Business Insider.

A Nicolás Maduro venezuelai elnök alkotmánymódosítási törekvéseit ellenző tüntetők felgyújtott autógumikkal lezárnak egy utat Caracasban 2017. július 18-ánForrás: MTI/EPA/Miguel Gutierrez

Venezuela adósságát 140 milliárd dollárosra becslik.

Ahogy korábban beszámoltunk róla, a venezuelai gazdaság egészen extrém körülményeket produkál. Az ország bevételeinek legfőbb forrása az olaj, a fekete aranyból hatalmas tartalékon ül Venezuela.

Emiatt egy üveg kóláért Venezuelában 2777 liter benzin árával lehet fizetni.

Az IMF múlt héten kiadott előrejelzése szerint nincs semmi arra utaló jel, hogy Venezuela kikászálódik a gazdasági, humanitárius és politikai válságból,

sőt hiperinfláció fenyeget.

Kiürültek a háztartások hűtői VenezuelábanForrás: AFP/Ronaldo Schemidt

A gond akkora, hogy az ENSZ Emberi Jogi Főbiztossága szerint konkrétan vége van a demokráciának.

Az április óta tartó tüntetésekben több mint ötezer embert vettek őrizetbe, közülük ezren továbbra is börtönben vannak, ahol sokszor kínzásnak és embertelen bánásmódnak vannak kitéve.

Az emberek szenvednek az országban, az alapvető élelmiszerek 68 százalékából hiány van. Emiatt az emberek éheznek, és az egészségügyi ellátás is romokban hever.

Mivel az ország a szükséges gyógyszerkészlet 3 százalékával rendelkezik, ezért a betegek töredékét képesek csak ellátni.

Egészségügyi dolgozók tüntettek CaracasbanForrás: AFP/Juan Barreto

Venezuelában 756 nő halt meg szülés közben,

ez 76 százalékkal több, mint a 2015-ös adat.

A csecsemőhalálozások száma 30 százalékkal emelkedett, a maláriás esetek száma pedig elérte a negyedmilliót 2016-ban.