A szénfüggő államok zöldülnek a leggyorsabban

Montana, szél
Sunflowers in bloom and Wind Montana USA. Biosphoto / Jean-Philippe Delobelle
Vágólapra másolva!
Folyamatos viták övezik az Egyesült Államokban és a nemzetközi színtéren is a szövetségi kormányzatnak azt a döntését, amely feloldotta a fosszilis hordozókra vonatkozó korlátozásokat. Ezáltal megnyílt a lehetőség a szénbányákban folyó termelés újraindulására és a széntüzelésű erőművek energiatermelésének növelésére is. Ugyanakkor a megújuló energiák bekerülési árának csökkenése olyan mértékű, hogy új beruházások egyelőre inkább a tisztaenergiák kapcsán várhatók. Még azokban a tagállamokban is, amelyek korábban a fosszilis hordozókra alapozták saját energiaellátásukat.
Vágólapra másolva!

A Duke Energy az Egyesült Államok egyik legnagyobb, széntüzelésű erőműveket üzemeltető vállalata, nemrég bejelentette, hogy Kentuckyban három naperőmű fejlesztését kezdi meg.

Az ok egyszerű: olcsóbb a legújabb technológiákra építő, megújuló energiákat hasznosító beruházásba kezdeni,

mint az egyre drágábbá váló, fosszilis hordozóra építő termelést folytatni. Figyelemreméltó, hogy az USA öt olyan tagállama élen jár a zöldenergiák használatában, melyek korábban főként környezetet terhelő energiatermelést valósítottak meg.

Megújulók osztályozva

Az Egyesült Államok energetikai ügyekkel foglalkozó egyik ügynöksége, az Energy Information Administration (EIA) úgy határozta meg a megújuló energiafajtákat, mint olyan források, melyek természetes módon töltődnek újra, és nem fogynak el azzal, ha használatba veszik azokat.

Az ügynökség szerint a nap, a szél, a hidroenergia és a geotermikus energia tekinthető megújulónak,

és idesorolható a biomasszából nyert energia is. Ez ugyan nem magától termelődik újra, de előállíthatósága elvileg nem korlátozott és nem hagy maga után hulladékot. Nem tekinthető ugyanakkor megújulónak a nukleáris energia, mert bár nem emissziós hordozó, a véges mennyiségű urániumkészletekre épül.

A szénalapú energiatermelésnek a mind olcsóbbá váló megújuló energiák jelentik a kihívást Forrás: DPA/AFP/Gambarini Federico

Az EIA osztályozása és a 2016-os adatok alapján, az Egyesült Államokban öt olyan állam van, mely villamosenergia-termelésének legalább harmadát megújuló forrásokból állítja elő. Ezek az államok korábban a hagyományos hordozókra támaszkodtak, nem csak felhasználásban, de a nyersanyagok kitermelésében is élen járva. Napjainkra azonban

ezek a tagállamok az elsők között lehetnek, akik befejezik az energiafordulatot, és végleg hátat fordítanak a fosszilis hordozóknak.

Ötös listánkon a zöldenergiák felhasználását vettük alapul, a dobogó első helyét az az állam foglalja el, amely a legnagyobb arányt ért el a megújulók hasznosításában.

Óz és Dorothy elképedne

Kansas az egyik legkisebb tagállama az USA-nak, ugyanakkor ez a hatalmas ország geográfiai értelemben tekintett közepe. Az állam energiatermelésének 30 százaléka épül megújulókra, ami azért figyelemreméltó, mert Kansas a későn kapcsolók közé tartozik.

2005-ben mindössze 1 százalékát adta a villamos energiának a megújuló források kiaknázása,

az állam pedig az USA egyik jelentős kőolaj- és gáztermelőjének számított. Aztán egyetlen évtized alatt hatalmas fejlesztésekbe kezdtek, míg végül 2015-ben az állam kormányzata írásos dekrétumban el is kötelezte el magát a megújulók mellett. Napjainkban pedig elég egyértelmű, milyen szelek fújnak arra. Kansas ugyanis szinte teljes egészében a szélenergia hasznosításából állít elő zöldenergiát, melyet kismértékű hidroenergia-kihasználás és biomassza-hasznosítás egészít ki.

Kansas állama tíz év alatt szinte a nulláról emelte a megújulók hasznosítását harminc százalékra az energiaellátásban Forrás: AFP/Emmanuel Dunand

A legkevesebb energiát termelő a negyedik a sorban

Alaszka a maga 5100 gigawattórájával a legutolsó helyen áll az Államokban az energiatermelési rangsorban. Igaz, a terület javarésze lakatlan, és ahogy az Origo is megírta, az ottani települések egy része hamarosan egészen más természetű problémákkal kell hogy megküzdjön.

Alaszka állama alacsony népsűrűségű, a rengeteg folyónak köszönhetően viszont nagyarányú a hidroenergia hasznosítása (illusztráció) Forrás: AFP/Sergi Reboredo

Ebből a mennyiségből azonban 33 százaléknyit, nagyjából 1700 gigawattórát, vízenergiából állítanak elő. Bár a hosszú partszakaszok mentén állnak szélerőművek is, Alaszka mintegy 12 ezer (!) kisebb-nagyobb folyójának köszönhetően, a tiszta energia 90 százalékot hidroerőművekből nyeri.

A második oldalon folytatjuk a dobogós helyezettekkel!