Nyolcéves csúcson a magyar építőipar

építkezés építőmunkások munkások builder steel scaffolding building tool hat formwork group house silhouette infrastructure equipment site plan industrial installation platform china large project safety developments elements occupational working back lig
24906569 - construction workers working on scaffolding
Vágólapra másolva!
Kiemelkedő hónapon van túl a magyar építőipar, augusztusban 36,8 százalékkal emelkedett a szektor termelése. A Nemzetgazdasági Minisztérium közlése szerint 2010 óta több mint 20 százalékkal nőtt a hazai építőipar termelése.
Vágólapra másolva!

A Központi Statisztikai Hivatal közétette az augusztusi építőiparra vonatkozó gyorsjelentését. A szektorból kiemelkedő adatok érkeztek,

az építőipari termelés 36,8 százalékkal volt magasabb,

mint egy évvel korábban.

Ezzel 8 éves csúcsára erősödött a szektor.

Az épületek építése 46,8, az egyéb építményeké 24,1 százalékkal emelkedett.

Az épületek építésének növekedési üteme január óta először most augusztusban haladta meg újra az egyéb építmények éves növekedési indexét.

Az NGM emlékeztet arra,

hogy 2010 óta több mint 20 százalékkal nőtt a hazai építőipar termelése.

Nyolcéves rekordon a magyar építőipar Forrás: Takarékbank, KSH

Elsősorban az ipari és raktárépületek, kisebb mértékben sportlétesítmények, oktatási és lakóépületek építésének eredménye. Az egyéb építmények esetében a termelés az alacsony bázis mellett az út-, vasút- és közműépítési munkák miatt bővült.

Augusztusban az építőipar termelése 9,8 százalékkal nőtt az előző hónaphoz, azaz júliushoz képest.

Az építőipar ágazatai közül az épületek építése 46,5, az egyéb építményeké 28,2, a speciális szaképítés termelése 35,9 százalékkal nőtt.

A megkötött új szerződések is jelentősen emelkedtek,

46,0 százalékos volt a növekedés augusztusban,

ezen belül az épületek építésére kötött szerződéseké 95,4, az egyéb építmények építésére vonatkozóké 18,9 százalékkal.

Illusztráció Forrás: Origo

Az épületek közül elsősorban ipari épületekre, kisebb mértékben lakó- és szállodaépületekre kötöttek új szerződéseket. Az egyéb építmények esetében bekövetkezett növekedés vasútfejlesztésre, illetve közmű- és útépítésekre kötött szerződések eredménye.

Reagáltak az elemzők és Varga Mihály is

Tartós marad a következő hónapokban az építőipar dinamikus teljesítménye, ezt vetíti előre, hogy az építőipar augusztus végi szerződésállománya 90 százalékkal nagyobb, mint egy évvel korábban - mondta Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter.

A szektor augusztusi kimagasló eredményében nagy szerepet játszott az épületek építésének 46,8 százalékos bővülése, ami f

őként állami és önkormányzati beruházásokhoz kapcsolódott, így például oktatási, kulturális és egészségügyi építmények építéséhez.

Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter Forrás: MTI/Bruzák Noémi

Varga Mihály elmondta azt is, hogy az elmúlt egy évben

4 ezerrel nőtt az építőiparban dolgozók létszáma,

ugyanakkor megjegyezte, most az a kérdés, hogy a megnövekedett megrendelés állományt a szektor kapacitással bírni fogja-e vagy sem.

A helyzet egyik megoldása a béremelés lehet az építőiparban.

A kormány tervei között szerepel egy olyan támogatási program elindítása, ahol a munkaerő kiváltására a gépesítés, az automatizálás, új technológiai megoldások alkalmazása kap majd teret.

Az építőipari vállalkozásoknak akarnak segítséget adni, hogy olyan gépeket, eszközöket tudjanak vásárolni, amelyekkel kezelni tudják a munkaerőhiányt.

Horváth András, a Takarékban szakértője

2017 egészére 28 százalékot elérő növekedést vár az építőipar teljesítményében.

Az építési engedélyeket és a bejelentett kereskedelmi fejlesztéseket figyelembe véve felfele mutatóak a kockázatok, így idén a GDP növekedéséhez képes lesz érdemben hozzátenni a szektor, amint azt a negyedéves számok már alátámasztják.

A növekedéshez egészséges szerkezetben mind a magán, mind a kormányzati szektor beruházásai kiegyenlítetten hozzájárulnak, mivel utóbbi erőteljesebben az egyéb építmények kategóriában képviselteti magát, ami mellé immár az épületek építése is felzárkózott.