Megugrott a magyar folyó fizetési mérleg többlete

Magyar Nemzeti Bank
Budapest, 2015. április 16. A Magyar Nemzeti Bank központi, Alpár Ignác-tervezte műemlék épületének keleti homlokzata, a főváros V. kerületében, a Hold utcában. MTVA/Bizományosi: Balaton József *************************** Kedves Felhasználó! Az Ön által most kiválasztott fénykép nem képezi az MTI fotókiadásának, valamint az MTVA fotóarchívumának szerves részét. A kép tartalmáért és a szövegért a fotó készítője vállalja a felelősséget.
Vágólapra másolva!
Az előző havi, alig több mint 10 millió euró után augusztusban 199,6 millió euró volt a folyó fizetési mérleg többlete, amely a megelőző teljes, második negyedévben még 1,750 milliárd eurót tett ki.
Vágólapra másolva!

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) honlapján kedden megjelent előzetes adatok szerint a júliusi alig 5 millió euróról

341 millió euróra ugrott az Európai Uniótól átutalt tőketámogatások összege,

de ezzel együtt is messze elmaradt a második negyedévi 1,391 milliárd euró időarányos részétől.

A folyó fizetési mérleg és a tőkemérleg egyenlegéből számolt és az ország külső pénzügyi pozícióját jellemző, úgynevezett finanszírozási képesség a júliusi 14 millió euróval szemben 539 millió euróra ugrott augusztusban.

A második negyedévben az összeg 4,212 milliárd eurót ért el.

Annak ellenére, hogy augusztusban jelentősen javult az export növekedési üteme, az áruforgalomhoz kapcsolódó bevételek egyenlege augusztusban is negatív volt,

22 millió euró deficitet mutatott a júliusi 139 millió euró után.

A Magyar Nemzeti Bank központi épülete Forrás: MTI/Balaton József

Az idegenforgalom lényegében megismételte az előző havi teljesítményét, és a júliusi 337 millió euró bevételi többletet követően 341 millió euró nettó bevételt termelt augusztusban.

Így a második negyedévi, 1,5 milliárd eurót megközelítő áruforgalmi többlettől az első két havi adatok ugyan elmaradnak, de az idegenforgalom előző negyedévi 810 millió eurós bevételi többletének

túlszárnyalására jók az esélyek a kéthavi 678 millió euró alapján.

A jövedelemkiáramlás - a fizetési mérleg többi tételének hullámzásához képest, meglehetősen stabilan havi 700 millió körül - júliusban 715, augusztusban 713 millió euró - alakul, ami teljes összhangban van az első két negyedév adataival.

Ezen belül a külföldiek közvetlen működőtőke befektetései után járó profit kivonása júliusban és augusztusban is egyformán 618 millió euró volt, ami időarányosan alig tér el a második negyedévi 1,741 milliárd eurótól.