50 éve múlva már emlékezni sem fogunk az Apple-re, vagy a Facebookra

Amazon expanding in Eastern Europe ARCHITECTURE BUILDING Economie ECONOMY Employment INTERNET Poland Tech TECHNOLOGY Werk Work amazon CLOUD COMMERCE computing data digital ecommerce gdansk LOGO polish SQUARE FORMAT
Amazon, the US e-commerce and cloud computing giant is said to hire 1,000 people in Poland. The company already hires almost 5,000 people in Poland and has service centers in Gdansk, Wroclaw and Poznan ON 14 April 2016. (Photo by Jaap Arriens/NurPhoto)
Vágólapra másolva!
Scott Galloway a New York-i Egyetem Stern üzleti iskolájának professzora szerint a ma ismert „Négy Éllovasra", vagyis az Amazonra, az Apple-re, a Google-ra, és a Facebookra – már senki sem fog emlékezni ötven év múlva.
Vágólapra másolva!

2017 októberében megjelent The Four című könyvében Galloway – aki maga is sikerese vállalkozó, kilenc céget, köztük az L2 kutatócéget alapította – kifejti, hogy a ma született gyerekek már túl fogják élni a most ismert tech óriáscégeket. A Marketwatch-nak adott interjúban beszélt a cégek jövőjéről és nem mindennapi egyéni meglátásairól.

Scott Galloway Forrás: dpa Picture-Alliance/AFP/Tobias Hase

A Dow Jones száz évvel ezelőtti cégeiből ma már csak 11 létezik. Minden cégnek megvan a maga életciklusa, ami az elmúlt időszakban felgyorsult. Nehéz megjósolni, hogy mit hoz az elkövetkezendő száz év, tekintve, hogy tíz évvel ezelőtt még mindenki csak a MySpace-ről beszélt.

– mondta Galloway.

Ha szerinte ki kellene választani egy céget, amely talán túlélheti a többit, akkor az az Amazon lesz.

Az Amazon komoly versenytársa a Google-nak sok területen. Az Amazon Media Group – prémium hirdetési ajánlat az Amazon kereskedelmi szolgáltatásaiban – most gyorsabban növekszik, mint a Google és a Facebook – foglalta össze Galloway, hogy miért is fogadna az Amazon túlélésére.

Ugyanakkor létezik egy ötödik éllovas is, ez pedig a Netflix. A cég felismerte, hogy az igazi kiugrás csak úgy lehetséges, ha saját, prémium tartalmat állít elő. Ez pedig nem olcsó, hiszen 6 milliárd dollárt fektetett ebbe a területbe, de elsősorban azért, mert a nyomában ott van másodikként az Amazon Video, amely szintén hatalmas összeget, 4,5 milliárd dollárt tett saját tartalomgyártásába.

Most olyan korban élünk, amikor a „nyertes visz mindent" és ezt a startupok által létrehozott "lottó gazdaságnak" köszönhetjük. A 90-es években még mindössze három, vagy négy keresőóriás volt, és három, vagy négy e-kereskedelmi vállalat.

Mivel minden magazin és újság címlapján a startupokról olvasunk, ezért azt feltételezzük, hogy ők rengeteg munkahelyet teremtenek. De valójában a négy nagyvállalat összes munkavállalója elférne Manhattan Lower East Side nevű városnegyedében – ez kb. 72 ezer embernek ad otthont –, viszont ennek a 4 vállallatnak az értéke megegyezik India GDP-jével, ami 2.264 milliárd amerikai dollár volt 2016-ban.

Amazon Forrás: NurPhoto/Jaap Arriens/NurPhoto/Jaap Arriens

Ezek a cégek nem állítanak elő semmilyen kézzelfogható terméket, mégis nagy mértékben nyereségesek, azonban ezzel átengedik tartalmaik és bizonyos mértékig cégük irányítását is másoknak.