Melyik a világ első számú gazdasága? Nem az, amelyikre gondol!

2017.10.19. 20:05

Nemcsak hogy Kína már a világ legnagyobb gazdasága, hanem közte és a második helyezett Egyesült Államok között a távolság várhatóan nőni fog  – legalábbis ezt támasztják alá a növekedési statisztikát. Bár Kína fejlődése az utóbbi években lassult, ám még így is évi 6 százalékos növekedést produkál, míg az Egyesült Államok csupán 2 százalékot. Ha ez a különbség továbbra is megmarad, Kína gazdasága két évtized alatt duplája lesz az USA-énak.

A bruttó hazai terméknek meg kell mutatnia az országban termelt valódi dolgok értékét - autókat, telefonokat, pénzügyi szolgáltatásokat –

ha ugyanaz a telefon 400 dollárba kerül az Egyesült Államokban, de csak 200 dollár értékű Kínában, akkor Kína piaci árfolyama 50 százalékkal alacsonyabb. Általánosságban elmondható, hogy a kevésbé fejlett országokra az alacsonyabb árak a jellemzőek, ami azt jelenti, hogy GDP-jük is alacsonyabb.

IllusztrációForrás: AFP/GOH Chai Hin
Bruttó hazai termék piaci árfolyamon, Világbank, 2016
Amerikai Egyesült Államok 18.569 miiliárd dollár
Kína 11.199 milliárd dollár
Japán 4.939 milliárd dollár
Németország 3.466 milliárd dollár
Nagy-Britannia 2.618 milliárd dollár

A közgazdászok megpróbálják korrigálni ezt a vásárlóerő-paritást (PPP), ami a relatív árakat ellenőrzi. Ugyan nem tökéletes, mivel számolni kell olyan dolgokkal, mint a termékminőség, de még így is pontosabb képet ad arról, hogy mennyit termel egy-egy ország.

Bruttó hazai termék vásárlóerő-paritással korrigálva, Világbank 2016
Kína 21.417 milliárd dollár
Amerikai Egyesült Államok 18.569 milliárd dollár
India 8.702 milliárd dollár
Japán 5.266 milliárd dollár
Németország 4.028 milliárd dollár

Némely készárú előállításában Kína csaknem egy évtizede meghaladja az Egyesült Államokat, ráadásul az exportja harmadával nagyobb.

Ez nem jelenti azt, hogy Kína lakossága lenne a leggazdagabb a világon – közel sem. A legmagasabb jövedelemmel rendelkező országok: Katar, Luxemburg, Szingapúr, Brunei és az Egyesült Arab Emírségek. Ugyanakkor sem Katar, sem Luxemburg nem tartozik a világ vezető gazdaságai közé.

Kínában az egy főre eső GDP  ugyan alacsonyabb, mint sok más államban, tehát ezen a téren van még helye a növekedésnek. Míg a fejlett országok csak kutatás-fejlesztés révén, új technológiák alkalmazásával, felfedezésével tudják gazdaságukat hatékonyabbá tenni, addig a szegény országoknak marad a külföldi technológiák olcsó másolata, alkalmazása.

 

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK