Nincs meglepetés, maradt az alapkamat

Vágólapra másolva!
A Magyar Nemzeti Bank Monetáris Tanácsa 2017. október 24-i ülésén változatlanul hagyta a jegybanki alapkamat mértékét, az alapkamat továbbra is 0,9 százalékos.
Vágólapra másolva!

A Monetáris Tanács közzétette az október 25-től hatályos kamatkondíciókat.

A tanács nem változtatott az alapkamat 0,9 százalékos szintjén

és a kamatfolyosón sem.

A Magyar Nemzeti Bank épülete Forrás: MTI/Róka László

Az egynapos jegybanki fedezett hitel kamatlába 0,9 százalék, az egynapos jegybanki betét kamata pedig - amelyet a szeptemberi ülésen csökkentettek legutóbb 10 bázisponttal -

mínusz 0,15 százalék maradt.

A jegybanki alapkamat mértéke 2016. május 25. óta nem változott.

A döntés megfelelt az elemzői várakozásoknak.

A monetáris tanács kész a monetáris kondíciók további lazítására, és ezzel összhangban vizsgálja az alkalmazandó nem hagyományos eszközöket - olvasható a monetáris tanács közleményében, amely a kamatdöntő ülést követően jelent meg a Magyar Nemzeti Bank honlapján.

A tanács fontosnak tartja, hogy

az alacsony kamatkörnyezet kedvező hatása minél hosszabb ideig érvényesüljön.

Kifejtették, hogy a szeptemberi Inflációs jelentésben jelzett, lefelé mutató inflációs kockázatok valószínűsége emelkedett.

A monetáris tanács úgy látja, hogy az inflációs cél fenntartható elérése

továbbra is 2019 közepére várható,

és az inflációs cél fenntartható eléréséhez szerintük mind az alapkamat, mind a laza monetáris kondíciók tartós fenntartása szükséges.

Megjegyezték azt is, hogy a magyar gazdaságban vannak még kihasználatlan kapacitások, de ezek a kibocsátás dinamikus növekedésével fokozatosan megszűnnek.

Ahhoz, hogy az alacsony kamatkörnyezet kedvező hatása minél hosszabb ideig érvényesüljön, a hosszú lejáratú hozamok és ennek következtében a hozamgörbe meredekségének csökkentése szükséges a monetáris tanács szerint. Ez a hosszú kamatfixálású hitelek elterjedését is támogatja - áll a közleményben.