Különleges szoftver forgatja szélirányba a turbinák lapátjait

Hywind
Vágólapra másolva!
Nyáron kezdődött meg a széltornyok helyszínre vontatása, a napokban pedig munkába állt a világ első olyan tengeri szélfarmja, melynek nem építettek szilárd talapzatot. A turbinákat hordozó oszlopok lebegnek a vízben, és egy különleges megoldásnak köszönhetően, mindig az aktuális széljárásnak és áramlatoknak megfelelően fordulnak.
Vágólapra másolva!

Ahogy az Origo is megírta, a norvég gyártó, a Statoil, olyannal rukkolt elő, melyre a világon korábban még nem volt példa. Elkészítették az első mélytengeri szélturbinákat, melyek oszlopait nem kell szilárd talpazatra állítani a vízben. Elegendő azokat kipányvázni a tengerfenék aljára, és a turbinákat vezérlő különleges szoftver elvégzi a többit: az áramlatok és a széljárás alapján, mindig függőlegesen tartja a tornyot. Az első ilyen turbinák a napokban kapcsolódnak be a termelésbe.

Drága forradalom, ami később olcsóbb lehet

A Hywind névre keresztelt szélfarm oszlopai méreteiket tekintve is lenyűgözőek. 175 méter magasra nyúlnak és közel 10 ezer tonnát nyomnak. Mégsem rögzítették azokat szilárd talpazatra, mint elődeiket. Az építmények alja csupán ballasztot kapott, és távirányítású robot-tengeralattjárók végezték el a tengerfenékhez rögzítést, néhány speciális tartókábel révén.

A lapátok viszont lényegében szabadon mozognak, és az uralkodó széljárásnak megfelelően fordulva termelik a villamos energiát.

Az üzemelést egy speciális szoftver vezérli, melyet külön ehhez a turbinákhoz fejlesztettek ki.

Telepítési helyére tart az első úszó széltorony Forrás: Wikimedia Commons/Lars Christopher

Hat évig tesztelte ezeket a megoldásokat a gyártó Statoil, mielőtt a skóciai Peterhead partjaitól 20 kilométerre, a működési helyére vontatták az első, lebegő szélturbinát. Nem volt olcsó technológiai forradalmat csinálni.

A projekt összköltségvetése 250 millió dollár (nagyjából 66 milliárd forint) volt, nagy részét a brit kormány finanszírozta.

Ha a másik négy turbina is munkába áll a mély vízben, akkor a forradalmi szélerőmű 20 ezer háztartás szükségletét biztosítja majd.

Bedobhatják a mély vízbe

A gyártónál azt remélik, a jövőben csökkenhet a most még kivételesnek számító, és ezért drága technológia költsége. Áruk miatt ezek a szélturbinák most még nem vehetik fel a versenyt rögzített társaikkal, melyek száma folyamatosan növekszik az Egyesült Királyságban.

Összehangolt munkára van szükség a hatalmas széltornyok helyszínre vontatásához Forrás: Wikimedia Commons/Jarvin

A lebegő széltornyok jelentősége viszont abban áll, hogy a technológia akár az óceánokon elvégzett, mélyvízi telepítéseknél is alkalmazható lehet.

Vagyis mindazokon az egyébként alkalmas széljárásokkal bíró vízterületeken, ahol a mélység miatt nem vagy csak indokolatlanul drágán lehetne megépíteni az offshore erőművek talpazatát.