Péntek este száll fel az Air Berlin utolsó járata

Air Berlin, repülő
Schönefeld, 2017. augusztus 15. A 2017. június 9-i képen az Air Berlin német légitársaság egyik gépe felszáll a schönefeldi Berlin-Brandenburgi Repülőtéren. Az Air Berlin 2017. augusztus 15-én csődeljárást kért maga ellen, mert fő részvényese, az Etihad Airways úgy döntött, nem támogatja tovább anyagilag a második legnagyobb német légitársaságot. (MTI/EPA/Clemens Bilan)
Vágólapra másolva!
A fizetésképtelen Air Berlin pénteken végleg beszünteti működését, és ezzel érvényét veszti nagyjából 200 ezer menetjegy. A jegy árát csak azok a vásárlók kapják meg, akik a menetjegyüket a augusztus 15-ei bejelentés után vették meg. A többiek visszaszerezhetik pénzük egy részét, ha feliratkoznak a hitelezők listájára.
Vágólapra másolva!

Az utolsó Air Berlin járat az AB6210-es, péntek este 21.35-kor indul Münchenből és 22.45-kor érkezik meg a berlini Tegel nemzetközi repülőtérre.

Az 1978-ban alapított cég 1979 április 28-án indította első járatát, az akkori Nyugat-Berlinből Mallorcára. A légitársaság olcsó árai miatt hamar népszerű lett az utazók körében. Az első évtizedek sikereinek köszönhetően az Air Berlin a Lufthansa mögötti második helyet foglalta el a német légitársaságok rangsorában.

Illusztráció Forrás: MTI/EPA/Clemens Bilan

A vállalat 2012 óta folyamatosan veszteségesen üzemelt.

A szakértők szerint a túl gyors növekedés és a rossz üzleti modell vezetett odáig, hogy idén augusztusban fizetésképtelenséget jelentett és csődvédelmet kért a cég, miután fő részvényese, az Etihad Airways úgy döntött, hogy nem finanszírozza tovább a veszteséget.

A vállalatot feldarabolják és a legnagyobb részét, 81 repülőgépet a személyzettel együtt a Lufthansa csoport Eurowings nevű diszkont légitársasága kapja meg. Ez üzemelteti majd a Budapest-Berlin járatot is, egyelőre nem tudni, hogy mikortól.

Illusztráció Forrás: Origo

A Lufthansa 210 millió eurót (65,1 milliárd forint) fizet, de az ügylet véglegesítéséhez még be kell szerezni az illetékes versenyfelügyeleti hatóság, az Európai Bizottság Versenypolitikai Főigazgatóságának engedélyét.

Az Air Berlin jelenleg is tárgyal az Easyjettel, valamint a Condor légitársasággal a cég megmaradt részeinek átvételéről.

Frank Kebekus, a vállalat feldarabolását irányító szakember elmondta, hogy az alkalmazottak 70-80 százaléka találhat új munkahelyet a tulajdonosváltás után.