Olcsó gyorsétterem-menü és otthoni pénzgyűjtés

McDonald's Dollar Menu
DES PLAINES, IL - OCTOBER 24: In this photo illustration, a McChicken sandwich sits with typical Dollar Menu items sold at a McDonald's restaurant on October 24, 2013 in Des Plaines, Illinois. McDonald's has announced it will make changes to its low-priced Dollar Menu, which includes items like coffee, small fries, hamburgers and apple pies. The new menu, dubbed the Dollar Menu and More, will offer some higher priced options such as the grilled Onion Cheddar Burger and a McChicken sandwich. (Photo Illustration by Scott Olson/Getty Images/AFP
Vágólapra másolva!
A héten egyaránt nagy figyelmet kapott a McDonald's és Észak-Korea is, mindkettő az élelmiszerrel kapcsolatos új ötleteik miatt. Ez a hét volt az, amikor elképesztő külsőségek között eltemették a már egy éve meghalt thai királyt, Skóciánál pedig olyan tengeri szélerőművet adtak át, amit még korábban nem látott a világ. Itthon a Nemzeti Bank több fontos döntést is hozott, a MOL pedig zöld utat kapott óriási beruházásnak megvalósításához.
Vágólapra másolva!

Olcsó menük reneszánszát ígéri a McDonald's

Egyértelműen a vásárlók elpártolásának megelőzése a cél amögött, hogy a világ egyik legnagyobb gyorsétterem-lánca bejelentette, jól árazott menükkel veszi fel a harcot konkurenseivel. Igaz, egyelőre csak az Egyesült Államokban.

Olcsó menükkel erősít a gyorsétterem-lánc, egyelőre csak az USA-ban Forrás: Origo

Aki viszont ott jár, az 1, 2 vagy 3 dollárért is ehet menüt a lánc egységeiben. A bohócos éttermek ezzel a két legnagyobb rivális, a Burger King és a Wendy's állásait próbálják gyengíteni az óriási piacon.

Otthon gyűjtögetnek a japánok

A japán gazdaság gyengélkedése ellenére még mindig a világ éllovasai közé tartozik. Éppen ezért érdemel figyelmet az, hogy a japánok ahelyett, hogy bankszámlákat nyitnának és kötvényeket vásárolnának, inkább otthonaikban gyűjtögetik pénzüket.

Otthon gyűjtik a pénzt a japánok, és a bankkártyájukat is alig használják Forrás: 123RF

A japán tartalékok nagyjából fele pihen a háztartásoknál széfekben és más értékmegőrző eszközökben, melyek kereskedelmi forgalma meredeken emelkedett az elmúlt években. A szigetország lakosai azért őrizgetik otthon pénzüket, mert a gazdasági válság óta, sokkal kevésbé bíznak a pénzügyi szektor szereplőiben, ráadásul a bankok már negatív kamatlábbal kínálják szolgáltatásaikat. A hagyományok miatt azonban a japánoknál nagyon erős az öngondoskodási hajlandóság, és otthoni gyűjtögetéssel oldják meg ezt, hogy pénzük ne fogyjon, és idősebb korukban ne másoknak kelljen róluk gondoskodni.

Tiszaújvárosban ruház be a MOL az Unió jóváhagyásával

Tiszaújvárosban épít új petrolkémiai üzemet a MOL, amelyhez a magyar állam egyedi kormánydöntés alapján, mintegy 12 milliárd forintos támogatást nyújt. Az állami hozzájárulás összértéke az adókedvezményekkel együtt a 40 milliárd forintot is elérheti. A döntést az Európai Unió is megerősítette.

Hatalmas beruházást valósít meg a MOL Nyrt. Tiszaújvárosban Forrás: MTI/Czeglédi Zsolt

A beruházás jelentős hatást gyakorolhat a település és annak környéke, illetve a régió fejlődésére. Az Európai Bizottság pedig a héten megállapította, hogy az állami támogatások nem veszélyeztetik a tisztességes versenyt, és csak a szükséges mértékűek.

Algatermelő nagyhatalommá válna Észak-Korea

Az ázsiai latorállam szinte folyamatosan a nemzetközi érdeklődés középpontjában van, a világ valamennyi jelentős országa árgus szemekkel lesi és elemzi Kim Dzsongunék következő lépéseit. A héten azzal hívták fel magukra a közvélemény figyelmét, hogy kiderült: rohamtempóban kezdték növelni algatermelő kapacitásaikat, hogy enyhítsenek az országra nehezedő szankciókon.

Algával akarja túlélni a szankciókat Észak-Korea Forrás: AFP/Ed Jones

Az algát sokan a jövő egyik legfontosabb és legértékesebb nyers- és alapanyagának tekintik. Egyrészt bioüzemanyag előállítására is alkalmas, másrészt értékes táplálék-kiegészítő készíthető abból. Az viszont kérdéses, Észak-Koreának lesz-e elegendő kapacitása ahhoz, hogy algával pótolja mindazt, ami a szankciók miatt kiesik.

Véget ért az egy éves gyász

Tavaly októberben halt meg Thaiföld királya, akit a hagyományoknak megfelelően, egy évig gyászoltak az országban. A héten kapta meg a végtisztességet, hamvasztásos temetés formájában.

Öt napos temetési szertartást kapott a héten a még tavaly elhunyt thai király Forrás: AFP/Roberto Schmidt

A teljes szertartás ötnapos volt, a hamvasztási ceremóniát mintegy 250 ezer ember előtt végezték el. Az uralkodó vélhetően a világ egyik legdrágább temetését kapta, melynek teljes költsége több milliárd forintnak felelhet meg. Csak a halotti máglya megépítése 30 millió dollárt emésztett fel.

Történelmi csúcsra ért a foglalkoztatás

Magyarországon a júliusi és szeptemberi adatok alapján, 38 ezerrel csökkent a munkanélküliek száma a tavalyi év azonos időszakához képest. Ugyanebben az évben 60 ezerrel többen kezdtek el dolgozni, mint egy évvel korábban.

Egyre többen dolgoznak az elsődleges munkaerőpiacon, miközben csökken a közfoglalkoztatás Forrás: MTI/Bugány János

Ezzel soha nem látott magasságba emelkedett a hazai foglalkoztatottság. További örvendetes fejlemény, hogy az elsődleges munkaerőpiacon foglalkoztatottak száma közel 100 ezer fővel nőtt egy év alatt, miközben a közfoglalkoztatottak száma 35 ezer fővel csökkent.

A második oldalon többek között arról olvashat, hogy a héten munkába állt egy forradalmi technológiájú tengeri szélerőmű, és hogy a magyarok nagyon megkedvelték az ATM-es készpénzbefizetést!