Szaúd-Arábia 1 milliárd dollárt fektet Richard Branson űrkutatási vállalataiba

Virgin Galactic
41031054. Los Ángeles.- La nave espacial “Space Ship Two”, de la empresa Virgin Galactic, sufrió una anomalía y se estrelló en el desierto de Mohave, al sur de California, causando la muerte de uno de sus pilotos que realizaba un vuelo de prueba. NOTIMEX/FOTO/MARK GREENBERG/CORTESÍA/DIS/
Vágólapra másolva!
A Szaúd-Arábia királysága 1 milliárd dollárt kíván befektetni a Virgin csoport űrkutatási cégeibe – jelentette be Richard Branson konglomerátuma.
Vágólapra másolva!

A szerződés „az űrrepülés, műholdindítás, valamint az űr-központú szórakoztatás" köré összpontosul, és Szaúd-Arábia állami befektetési alapja támogatja. Az űrkutatási megállapodás három Virgin céget – Virgin Galactic, The Avengers Company és Virgin Orbit – támogat, ami tartalmaz egy, további 480 millió dolláros támogatási lehetőséget is.

– nyilatkozta Mohammed bin Szalman szaúdi koronaherceg.

A Virgin honlapján megjelent levélben Branson azt írta, hogy a befektetés "a nemzetközi közösség bizalmának jele", majd hangsúlyozta, hogy a cégcsoport továbbra is az Egyesült Államok délnyugati részében fog működni.

– nyilatkozta Branson. A Virgin Galactic már korábban is küldött szállítmányokat az űrbe, utasokat még nem, de Branson szerint négy hónap múlva elindíthatja saját űrhajóját, a VSS Vanity-t.

Virgin Galactic: Space Ship Two Forrás: NOTIMEX/Mark Greenberg

Szaúd-Arábia befektetése – a hatósági jóváhagyás után – jelentős részesedést biztosít az országnak a vállalkozásokban, de Branson szerint a Virgin „továbbra is többségi részvényes marad".