Szárnyal a Facebook, mindenkit meglepett a közösségi oldal

GettyImageRank2 GRADUATION Education Business Finance and Industry Arts Culture and Entertainment CAMBRIDGE, MA - MAY 25: Facebook Founder and CEO Mark Zuckerberg delivers the commencement address at the Alumni Exercises at Harvard's 366th commencement ex
Mark Zuckerberg a Harvardon
Vágólapra másolva!
A gazdasági világban kevés biztosabb dolog van annál, hogy a Facebook negyedéves jelentése emelkedésről számol be a bevételek területén. Azonban 2017 harmadik negyedévére vonatkozó eredmények még az elemzőket is megdöbbentették. Ezek ellenére történt egy olyan bejelentés is, ami miatt a részvények nemhogy nem szárnyalnak, hanem esnek.
Vágólapra másolva!

Elérhető a Facebook 2017. évi harmadik üzleti negyedévére vonatkozó adatok. A számok több ponton is túlszárnyalták a korábbi becsléseseket:

  • 47 százalékkal emelkedett a bevétel, ami így 10,3 milliárd dollár.
  • Az egy részvényre jutó eredmény 1,59 dollár.
  • Az aktív felhasználók száma 2,07 milliárd főre nőtt.

A fenti adatok messze jobbak, mint amire számítani lehetett.

A bevételt a Facebook 9,84 milliárd dollárra várta, az egy részvényre jutó eredményt 1,28 dollárra becsülték – írja a CNBC.

Egyre többen használják a közösségi oldalt Forrás: AFP/Rodrigo Buendia

A cég profitja 4,7 milliárd dollár volt a harmadik negyedévben,

ez 80 százalékkal magasabb, mint tavaly ilyenkor volt.

A bevételek jelentős része a reklámokból származik (10,1 milliárd dollár a 10,3 milliárd dollárból), a harmadik negyedévben az emelkedést a mobilos hirdetések hajtották,

itt 88 százalékos volt a bővülés.

Az oldalon több mint 6 millió hirdető van, ráadásul ehhez további kétmillió jön az Instagramon keresztül.

Elképesztő mennyiségű felhasználó

A Facebook-felhasználók száma folyamatosan bővül, leginkább amiatt, hogy a világ fejlődő régióiban is egyre többen férnek hozzá az internethez az olcsó okostelefonoknak köszönhetően.

A Facebook havi felhasználóinak száma 2017. szeptember végén

2,07 milliárd fő volt, ami 16 százalékkal több, mint tavaly ilyenkor volt.

Mark Zuckerberg elégedett lehet Forrás: AFP/2017 Getty Images/Paul Marotta

Mark Zuckerberg, a vállalat alapítója beszélt a hamis hírekről is, amelyek aránya szerinte 1 százalékról 2-3 százalékra ugrott.

Ez nagyságrendileg 60 millió „fake news”-t jelent, és nagyjából 207 millióra becslik azok számát, akik több profillal is rendelkeznek – írja a Business Insider.

A BBC megemlíti, hogy a vállalatnak világszerte 23 ezer alkalmazottja van, ebből 10 ezer fő dolgozik az oldal biztonságán.

Ezt a számot 2018 végére a cég meg kívánja duplázni.

Tőzsdei esés

A harmadik negyedév számai jelentősen felülmúlták az elemzői várakozásokat, ezért a zárás után megugrott a részvény árfolyama, elérte a 185 dolláros szintet. Azonban

a Facebook részvényei 1,5-2 százalékos csökkenéssel nyitottak a tőzsdén.

Ennek oka, hogy egy konferenciabeszélgetésből kiderült, hogy a 2018-as költségek 45-60 százalékkal emelkedhetnek, ami gyorsabb, mint a becsült értékesítés mértéke.

Emelkedés után esés Forrás: Nasdaq

Azóta a részvény valamelyest korrigált, 11 órakor 179,25 dollárba került egy részvény 0,45 százalékos esés után.