217 év múlva tűnhet el a fizetési szakadék a férfiak és nők között

Kép leírása:női fönök vezető igazgató egyenlőtlen fizetés női férfi bérek fizetések
Vágólapra másolva!
A nők kevesebb pénzt visznek haza, mint a férfiak, ha az átlagos kereseteket vizsgálják. Napjainkban azonban több vállalat, sőt nemzet is törekszik arra, hogy eltűnjön ez a különbség, de jelen állás szerint ez egy több mint 200 éves folyamat lesz.
Vágólapra másolva!

Napjaink egyik leginkább felkapott témája a nemek közötti fizetési különbségek vizsgálata. Fontos megemlíteni, hogy kétféle módszertan létezik, és a kettő között jelentős különbségek vannak.

Az egyik az összes férfi átlagkeresetét méri össze az összes nő átlagkeresetével egy adott országban,

függetlenül a betöltött munkakörtől. Az itt keletkező különbségek jellemzően nagyok. Százalékban kifejezhető tehát, hogy például egy magyar nő átlagosan hány százalékkal keres kevesebbet egy magyar férfinál.

Egy másik módszertan ennél részletesebben elemzi a dolgokat, és

csak az azonos munkakörben dolgozó férfiak és nők közötti különbséget veszi figyelembe.

Itt a különbség jóval kisebb, és a szaknyelv sem fizetési különbségnek (paygap), hanem inkább fizetési falnak (paywall) nevezi.

Illusztráció Forrás: Schutterstock

Utóbbi esetben már jóval kisebb a differencia, a Quartz a Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezetre (OECD) hivatkozva azt állítja, hogy

az azonos munkakörben dolgozók közötti fizetéskülönbség mindössze 2 százalék.

A Világgazdasági Fórum (WEF) az előbbi szempont szerint vizsgálta a fizetési szakadékot a nők között, és érdekes megállapításra jutott.

A WEF szerint 217 év kell ahhoz, ha a jelenlegi tendenciák folytatódnak, hogy a férfiak és a nők ugyanannyit keressenek.

Ez a hipotetikus időpont inkább egyfajta mérőszám, mintsem konkrét jóslat, hiszen ennek segítségével lehet a tendenciákat megítélni.

Ez azt jelenti, hogy a tavalyi jóslat még 170 évről szólt, azaz a helyzet 47 évet romlott 2016-hoz képest – írja a Guardian.

A felmérés 144 országot rangsorol négy szempont alapján:

  • gazdasági részvétel és lehetőségek,
  • oktatásban betöltött hányad,
  • politikai felhatalmazás,
  • és egészségügyi, élettani jellemzők.

Ezek közül talán a legfontosabb a gazdasági pillér, ide tartoznak a fizetések, a munkaerőpiaci helyzet és a cégvezetésben betöltött szerep is.

A cégvezetői szférában kevés a nő, aminek is köszönhetően alacsonyabbak a fizetéseik Forrás: Shutterstock

A tanulmány kitér a fizetéskülönbség legfőbb okaira: a nők nagyobb arányban vállalnak el fizetés nélküli állásokat, mintsem hogy egy alacsonyabb fizetésért elhelyezkedjenek a versenyszférában.

Emellett kisebb arányban jutnak el a magasabban fizetett vezetői pozíciókba, mint a férfiak.

Természetesen vannak országok, ahol a fizetések közel vannak egymáshoz, ilyenek például a skandináv államok. Az élen Izland áll 88 százalékos mutatóval, az északi országot Norvégia és Finnország követi. Magyarország a lista 103. helyén áll.