Októberben nőtt a munkanélküliség Spanyolországban

Vágólapra másolva!
Októberben 1,67 százalékkal, mintegy 57 ezerrel nőtt a munkanélküliek száma szeptemberhez viszonyítva Spanyolországban – közölte a spanyol munkaügyi minisztérium pénteken.
Vágólapra másolva!

A munkaügyi hivatalok összesített adatai szerint jelenleg 3,46 millió munkanélkülit tartanak nyilván a dél-európai országban, ahol a januártól októberig tartó időszakban összességében 236 ezerrel csökkent a munkanélküliek száma.

A szaktárca közleményében hangsúlyozta:

október hagyományosan az a hónap, amikor nő a munkanélküliség, mivel lejárnak a nyári időszakra kötött munkaszerződések.

Ezzel összhangban a legnagyobb mértékben a szolgáltató szektorban és a mezőgazdaságban lett több a munkanélküli az év tízedik hónapjában.

A spanyol statisztikai hivatal (INE) nemrég tette közzé a harmadik negyedéves munkanélküliségi rátát, amely 16,4 százalékos volt. A második negyedévben a mutató 17,2 százalékon, az első negyedévben pedig 18,7 százalékon állt.

A spanyol kormány erre az évre 17,4 százalékos munkanélküliségi rátával számol, 2020-ra pedig 11,1 százalékkal, amikorra is 20 milliót meghaladó foglalkoztatottságot tűzött ki célul. Az INE szerint szeptemberben ez a szám már meghaladta a 19 milliót.