Albánia fékezhetetlen a tisztaenergiák hasznosításában

2017.11.04. 07:28

Albánia nagyon komolyan veszi a megújuló energiák kérdését. Ahogy az Origo beszámolt arról, a balkáni állam egyike annak a négy országnak, amelyek sikeresen végrehajtották az energiafordulatot. Ez azt jelenti, hogy az ország infrastruktúrájának villamos energiával való ellátása lényegében megújulók hasznosításával történik, a fosszilis hordozók kizárásával. Most újabb erőművek létesülhetnek.

Erős hónap volt október a megújuló energiák szempontjából Albániában. Az energiaügyekért felelős minisztérium közleménye szerint tizenegy napelempark és négy hidroerőmű építésére vonatkozó engedélykérelem érkezett a hivatalba október végéig.

Folyó szeli ketté

Albánia az elmúlt években sikeresen végrehajtotta a megújulóenergia-fordulatot. 

Az ország villamosenergia-termelésének 98 százalékát vízenergiából állítják elő. 

Ennek legnagyobb részét a Drin folyón épített három főduzzasztóból nyerik, de a folyóktól sűrűn szabdalt országban néhány más nagyobb, és sok kisebb termelő is működik. Az ország vezetése a jövőben ezek létesítését kívánja támogatni. 

A most benyújtott kérelmek négy darab, egyenként 2 megawatt névleges kapacitású kistermelő létesítésére irányulnak. 

A kistermelők olyan, folyóra épített, kisebb duzzasztókkal kombinált hidroerőművek, amelyek termelési kapacitása legfeljebb 100 megawatt. Nem egész városrészek vagy ipari parkok, hanem kisebb települések ellátására tervezik őket.

Albánia hatalmas vízenergia-potenciállal rendelkezikForrás: Kontos Gábor

A villamosenergia-termelés tetemes részét a hat nagytermelő biztosítja, ezek 1421 megawatt névleges teljesítményre képesek. Az ország folyóin emellett összesen 37 darab kistermelő működik, összesen 35 megawattot állítanak elő. A számítások szerint ez így is alig harmada az ország teljes villamosenergia-potenciáljának. 

A kistermelők azért is fontosak, mert építésük jóval kevésbé terheli a környezetet, mint a nagyobb teljesítményre képes duzzasztóké.

Vidéken is ugyanúgy süt a nap

Ahogy a vízenergia hasznosításában, úgy a napenergia esetében is a több, kisebb kapacitású napelemfarm létesítését támogatják Albániában. Így viszonylag egyszerűen, a helyi igények szerint lehet tervezni az új napfarmok kapacitását.

Ezek építésére 11 kérelem érkezett be a minisztériumhoz, egyenkénti kapacitásaik nem érik el a 2 megawattot.

Csak októberben tizenegy napelemfarm építésére érkezett kérelem Albániában (illusztráció)Forrás: AFP/Mehdi Fedouach

Az új napelemfarmok a némileg szerényebb infrastruktúrával rendelkező vidéki térségekben, kistelepülések és falvak közelében épülnek. Kivitelezési költségeik jellemzően 1,5 millió euró (kb. 450 millió forint) körül alakulnak majd, a megtermelt tisztaenergiát helyben hasznosítják. 

Egyes szakértők ugyanakkor máris felhívják a figyelmet arra, hogy Albánia hatalmas vízenergia-potenciálja révén hamarosan a térség villamosenergia-exportálójává is előléphet, további duzzasztók létesítésével.