Hatalmas botrány: még a brit királynőnek is van offshore számlája

II. ERZSÉBET
London, 2017. június 16. II. Erzsébet brit királynő látogatást tesz az egyik befogadó központban, ahol a tűzvészben megsemmisült nyugat-londoni Grenfell toronyház hajléktalanná vált egykori lakóit helyezték el 2017. június 16-án. A hatóságok tájékoztatása szerint legalább harminc ember vesztette életét a június 14-i katasztrófában. (MTI/EPA/Facundo Arrizabalaga)
Vágólapra másolva!
A hétvégén újabb offshore-botrány robbant ki, miután több mint 13 millió dokumentum szivárgott ki adóparadicsomok jogi- és pénzintézeteiből. Az elkövetkező napokban minden bizonnyal rengeteg politikus, híres ember és vállalat titkos pénzügyei derülnek ki. Az első nevek között megtalálható többek között II. Erzsébet brit királynő és Bono is.
Vágólapra másolva!

A hétvégén újabb offshore-botrány robbant ki,

hiszen 13,4 millió dokumentum került ki adóparadicsomokban működő cégekről.

Ezt a csomagot Paradicsom-iratoknak (Paradise Papers) nevezik. Rövid időn belül ez már a második eset, ugyanis tavaly áprilisban robbant az első nagyobb offshore-botrány.

Akkor többek közt a The Guardian brit lap, a BBC brit közszolgálati médiacsoport, a Le Monde francia újság és az argentin La Nación dolgozott fel 11,5 millió Panama-iratot.

Panamaváros, az előző botrány kirobbanásának központja Forrás: AFP/Rodrigo Arangua

A legújabb botrány iratainak feldolgozásában világszerte majdnem száz szerkesztőség, az Oknyomozó Újságírók Nemzetközi Konzorciumának (ICIJ) tagjai vettek részt, és több érdekes név is feltűnik a listán – írja a BBC.

A kiszivárgott papírok között a világ leggazdagabb emberei, sportolói, hírességei és vállalatai közül több is megtalálható. Olyan meghökkentő nevek is fellelhetőek a dokumentumokban,

mint a Nike, az Apple, Bono vagy épp II. Erzsébet brit királynő.

A fájlok feldolgozása után a legnagyobb médiumok egész héten, folyamatosan fogják közölni a botrányban érintett emberekről szóló cikkeket. Emiatt várhatóan

120 politikus, állam- és kormányfő offshore ügyei látnak majd napvilágot.

A dokumentumok nagy része, azaz 6 millió fájl egyetlen cégtől, az Appleby jogi vállalattól származik, de az Estera és Asiacititől is óriási mennyiségben szivárogtak ki papírok.

Hogy működik az offshore?

Olyan fedőcégről vagy fedőcégek hálózatáról van szó, amelyeket olyan országokban alapítanak, ahol a helyi adózási szabályok kedvezőek.

Ez azt jelenti, hogy nincs vagy minimális a társasági adó.

Emiatt megéri a vagyont kimenekíteni ezekbe az államokba, hiszen így óriási összegeket lehet spórolni, a titkolózás lehetővé teszi az adózás és a szabályok elkerülését. Emellett az offshore cégeken keresztüli tranzakciók alkalmasak arra, hogy ne derüljenek ki a nemkívánatos üzleti kapcsolatok, illetve a pénzmosás.

Példa egy offshore ügyletekre öt lépésben

1. lépés – Fedőcég alapítása egy adóparadicsomban

2. lépés – A céget strómanok működtetik az anonimitás miatt

3. lépés – Bankszámla nyitása egy másik adóparadicsomban

4. lépés – A fedőcég pénzt utal a bankszámlára, ezek olyan kölcsönök, amiket nem kell fizetni.

5. lépés – Pénz elköltése a bankszámláról

A Paradicsom-iratok onnan kapták a nevüket, hogy 19 úgynevezett adóparadicsom pénzintézeteitől, jogi vállalkozásaitól szivárogtak ki a kínos adatok. Ráadásul ezek a helyszínek, mint például a Kajmán-szigetek, Bermuda, Mauritius, Málta, Cook-szigetek vagy a Brit Virgin-szigetek tényleg egzotikus, paradicsomi helyen fekszenek.

Illusztráció Forrás: AFP

Emellett érintett több, kisebb Nagy-Britannia közelében fekvő sziget is.

Ennek oka, hogy az angol királynő adómentességet adott a Csatorna-szigeteknek (Guernsey, Jersey, Man-sziget) cserébe védelmi erőfeszítéseikért.

Ki kell emelni, hogy az offshore cégek megítélése bár negatív, azok alapítása és működtetése, bármilyen más cégformához hasonlóan nem jogellenes. Fontos megemlíteni a rendszer vonzó azok számára, akik illegális pénzeket akarnak tisztára mosni, legyen szó maffiózókról vagy közpénzzel visszaélő politikusokról.

A második oldalon elolvashatja, hogy miképp érintett a brit királynő és a U2 frontembere, Bono.