Továbbra is jól teljesít a magyar ipari termelés

2017.11.08. 10:31

A magyar ipari termelése a legnagyobb emelkedést produkálta március óta, ha a munkanapokkal súlyozott adatokat nézzük. A vagyipar mentette meg a szektort, ugyanis az autógyártás minimálisan visszaesett.

Közzétette a Központi Statisztikai Hivatal a szeptemberi ipari termelésről szóló gyorsbecslését.

Ebből kiderül, hogy szeptemberben 5,4 százalékkal nőtt az ipari termelés az egy évvel korábbihoz viszonyítva, az augusztusi 6,8 százalékos emelkedés után.

A munkanaphatástól megtisztított adatok alapján még kiemelkedőbb az eredmény, így 8,1 százalékkal emelkedett a termelés szeptemberben.

A munkanappal kiigazított adatok szerint a szeptemberi hónap mutatta a legnagyobb növekedést a második fél évben, ennél magasabb, 10,2 százalékos növekedést legutóbb idén márciusban mértek.

Az ipari termelés alakulása 2006 ótaForrás: Takarékbank, KSH

Az előző hónaphoz képest 0,7 százalékkal az ipari kibocsátás.

A termelés az év első kilenc hónapjában 5,2 százalékkal nagyobb volt, mint az előző év azonos időszakában.

Paczári Miklósné, a KSH osztályvezetője az adatok ismertetésekor elmondta, hogy a szeptemberi növekedés elsősorban a vegyipar kiemelkedő teljesítményének eredménye, de számottevő növekedés volt a számítástechnikai és elektronikai cikkek gyártásában is.

2010 óta az ipari termelés mintegy 29,5 százalékkal bővült.

Folyamatos az emelkedés 2010-hez képestForrás: Takarékbank, KSH

A meghatározó súlyt jelentő járműgyártás kibocsátása kismértékű csökkenést mutatott az előző év szeptemberéhez képest.

Suppan Gergely a Takarékbank szakértője szerint idén 5 százalék feletti növekedésre.

Az elemző lényegesebb gyorsulásra 2018-ban számít, amikor újabb jelentős autóipari kapacitások (Audi, Mercedes) lépnek üzembe.

Az ipar erőteljesebb növekedését a munkaerőhiány akadályozhatja, így előtérbe kerülhetnek, egyes területeken elkerülhetetlenek a technológiai és gépesítési beruházások.