A Tesco és a szakszervezetek megkezdték a tárgyalásokat

2017.11.09. 15:01

A Tesco és a vállalatnál működő szakszervezetek a Kereskedelmi Alkalmazottak Szakszervezete (KASZ) és a Kereskedelmi Dolgozók Független Szakszervezete (KDFSZ) megkezdték a jövő évi béremelésről szóló tárgyalásokat.

Mint azt októberben megírtuk, a Tesco akkor megállapodott a szakszervezetekkel, hogy visszamenőleg - bruttó 179 ezer forintra emeli a havi bérminimumot. Továbbá minden teljes munkaidős, áruházi, valamint raktári munkatárs fizetése a cafetériával, legalább bruttó 191 ezer forint lesz.

illusztrációForrás: MTI/Krizsán Csaba

A Tesco és a szakszervezetek most ismét tárgyalásokat kezdtek a jövő évi bérekkel kapcsolatban. A felek egyetértettek abban, hogy az egyeztetéseken a Tesco munkavállalóinak érdekeit és az áruházlánc hosszú távú, sikeres magyarországi működését tartják szem előtt.

Az egyeztetések várhatóan december elején zárulnak le.

Az idei év második fele nem volt zökkenőmentes a Tesconak. Többször fenyegettek a dolgozók sztrájkkal, és volt egy pont, amikor a cég az országból való kivonulást is fontolóra vette. A Tesco a lengyel és a magyar munkavállalói megmozdulásokat elégelte meg, azonban a helyzet végül rendeződött.

illusztrációForrás: AFP/Leon Neal

Szeptemberben még arról lehetett olvasni, hogy sztrájkra készülnek a Tesco dolgozói, azonban akkor a cég megtette a szükséges lépéseket, ezért elmaradt a szakszervezetek részéről meghirdetett munkaleállás.

Azóta lecsillapodtak a kedélyek, és jelenleg minden arra mutat, hogy a Tesco és a szakszervezetek képesek lesznek sikeres tárgyalásokat folytatni a jövő évi béremeléssel kapcsolatosan.