II. Erzsébet és a szaúdi uralkodó vitte a hetet

2017.11.12. 09:38

A héten kiderült, hogy Erzsébet brit királynő vagyonát kezelő alap is offshore számlán tartotta pénze egy részét. Emellett Szaúd-Arábiában megkezdődtek Szalman herceg reformjai, ami rengeteg helyi milliomos életét nehezítette meg egyik percről a másikra. Hazai fronton erős negyedévet zárt az OTP, viszont rossz hír az autósoknak, hogy jelentősen drágult a benzin.

Észak-Koreában virágzik a street food üzletág

Az észak-koreai helyzetet elemző ENSZ-jelentés szerint a mintegy 25 millió lakosú országban minden öt emberből kettő alultáplált, a lakosság 70 százalékának ellátása pedig a nemzetközi élelmiszersegélyeken múlik.

IllusztrációForrás: AFP/STR/KCNA VIA KNS

Csak a csereberén alapuló rendszernek köszönhető, hogy az emberek rengeteg olyan élelmiszerhez és ételhez tudnak hozzájutni, amire egyébként nem lenne lehetőségük. Az utcai ételek egyszerűségük és olcsóságuk miatt lettek ennyire népszerűek.

A brit királynő pénzkezelőjének is van offshore számlája

A Paradise Papers (Paradicsom-iratok) néven elhíresült offshore botrány sok hírességet, de még a brit királynőt, II. Erzsébetet is elérte. A BBC beszámolója szerint, a Lancaster hercegség (Duchy of Lancaster) vagyonkezelő segítségével 2004-ben 5 millió fontot - mai árfolyamon 1,8 milliárd forintot fektetett a Jubilee Absolute Return Fund Limited nevű alapba.

II. ErzsébetForrás: MTI/EPA/Facundo Arrizabalaga

A listán emellett szerepelenek olyan neves cégek is, mint az Apple vagy a Nike, de a sztárokat sem kímélte az eset. A U2-énekes Bono és Lewis Hamilton F1-es versenyző neve is szerepel a listán.

Új jogszabály segíthet a devizahiteleseknek

A Magyar Bírósági Végrehajtói Kar elnöke elmondta, hogy a következő fél év alkalmat teremthet az úgynevezett elsétálási jog magyarországi bevezetésére.

IllusztrációFotó: Adrián Zoltán - Origo

A tengerentúlon már alkalmazott módszer lényege, hogy ha az adós minden érdemi vagyontárgyát értékesítik, akkor az érintett - bizonyos feltételekkel - mentesül az esetleg fennmaradó tartozás megfizetése alól.

Szaúd-Arábia bekeményít

Köztudott, hogy az arab állam elsősorban a kőolajnak köszönheti a gazdaságát. Ezzel együtt azonban az iszlám igen konzervatív ágát gyakorolják a királyságban. Nos, úgy tűnik ez a két tényező együtt veszélybe sodorta Szaúd-Arábia jövőjét. Ezt szeretné korrigálni a trónörökös, Szalman herceg, aki nyitna a nyugat felé, diverzifikálná a gazdaságot, és tisztában van vele, hogy a reformokkal nem késlekedhet.

Szalman hercegForrás: AFP/Bandar Algaloud

A héten legalább 11 szaúdi herceget, négy tárcavezetőt és mintegy 30 minisztert vettek őrizetbe. A letartóztatottak között van az ország egyik leggazdagabb embere, Al-Valíd bin Talál bin Abdel-Azíz al-Szaúd herceg is.

Törvény tiltja az újonnan bemutatott sör forgalmazását

Az Utopia névre keresztelt sör egyetlen üvege 200 dollárba fog kerülni, azaz nagyjából 55 ezer forintba. A sörkülönlegesség idei változata annyira erősre sikerült, hogy több amerikai államban is törvény tiltja a forgalmazását.

IllusztrációForrás: AFP/Dmitry Kostyukov

Samuel Adams sörfőző mester idén már a tizedik alkalommal mutatta be az értő közönségnek Utopia névre keresztelt sörkülönlegességét. Az idei változat 28 százalékos alkoholtartalma miatt, 12 államban nem lesz elérhető a rajongók számára.

Új intézkedéscsomag léphet a korkedvezményes nyugdíj helyébe

A tervezet célja, hogy a korábbi egységes, elavult szabályozás helyett speciális, egyedi, munkakörökre és munkahelyi adottságokra szabott irányelv jöjjön létre.

IllusztrációForrás: 123RF

Az egészségügyi szempontból kifogásolható körülményeket a munkaadóknak kötelességük lenne kiküszöbölni, ám vannak olyan területek, ahol ezekre az intézkedésekre nincs mód.

Lassan indul a Black Friday, és a túl vagyunk a Szinglik Napján

Külföldön és hazánkban is készülnek már a Fekete Péntekre, az év legforgalmasabb kereskedési napjára, a Singles Day pedig sikeresen lefutott szombaton.

IllusztrációForrás: AFP/Sakis Mitrolidis

Hazánkban a legnagyobb webáruházak több 100 ezer termékkel és hatalmas akciókkal készülnek a vásárlók ünnepére. Kínában pedig szombaton volt a Szinglik Napja, amelyen például tavaly 17 milliárd dolláros bevételre tett szert az Alibaba.

Mozgolódik az amerikai filmipar

Az utóbbi napokban mi is megírtuk, hogy a Disney és a Fox az összeolvadást tervezik. Azóta ezt egyik cég sem erősítette meg, azonban a legtöbb jel arra utal, hogy a hír valószínűleg igaz.

IllusztrációForrás: Shutterstock

A Netflix egyre jobban fenyegeti a hagyományos tévés és filmipari vállalatokat, ezért a Disney szeretne mielőbb saját streamszolgáltatót indítani. Nem is egyet, hanem mindjárt kettőt. A nevüket ugyan még nem tudjuk, de az egyik a Netflixhez hasonlóan fog működni, a másik pedig kifejezetten a sportra fókuszál.

Remek negyedévet zárt az OTP

Az OTP Bankcsoport 79,329 milliárd forintos konszolidált adózott nyereséget ért el a harmadik negyedévben, 2 százalékkal kevesebbet az előző negyedévinél és 14 százalékkal többet, mint egy éve.

IllusztrációForrás: MTI/Faludi Imre

Az első háromnegyed év adózott nyeresége 212,885 milliárd forint volt, és ez 21 százalékkal haladta meg az előző év azonos időszakában elért eredményt.

Drágult a benzin, viszont lassult az infláció

Bruttó 5 forinttal emelte a benzin, és bruttó 3 forinttal a gázolaj literenkénti árát pénteken a Mol. Az emeléssel a benzin átlagára 363 forintra, a gázolajé 369 forintra nőtt. A Központi Statisztikai Hivatal szerint októberben 2,2 százalékos volt az éves infláció, tehát tovább lassult.

IllusztrációForrás: AFP/Wakil Kohsar

Jó hír a turizmusnak, hogy szeptemberben a külföldi vendégek által eltöltött éjszakák száma 7,3, a belföldi vendégeké 3 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbit, a teljes forgalom együttesen 5,4 százalékkal nőtt. Mindemellett szeptemberben 5,4 százalékkal nőtt az ipari termelés.