II. Erzsébet és a szaúdi uralkodó vitte a hetet

Mohammed bin Salman a szaúdi koronaherceg
FILE - In this May 14, 2012 file photo, Prince Mohammed bin Salman waits for Gulf Arab leaders ahead of the opening of Gulf Cooperation Council summit, in Riyadh, Saudi Arabia. On Wednesday, April 29, 2015, Prince Salman was appointed deputy crown prince, placing him second in line for the crown. He is believed to be around 30 years old, and as defense minister has assumed a leading role in the Saudi-led air campaign against Shiite rebels in Yemen. (AP Photo/Hassan Ammar, File)
Vágólapra másolva!
A héten kiderült, hogy Erzsébet brit királynő vagyonát kezelő alap is offshore számlán tartotta pénze egy részét. Emellett Szaúd-Arábiában megkezdődtek Szalman herceg reformjai, ami rengeteg helyi milliomos életét nehezítette meg egyik percről a másikra. Hazai fronton erős negyedévet zárt az OTP, viszont rossz hír az autósoknak, hogy jelentősen drágult a benzin.
Vágólapra másolva!

Észak-Koreában virágzik a street food üzletág

Az észak-koreai helyzetet elemző ENSZ-jelentés szerint a mintegy 25 millió lakosú országban minden öt emberből kettő alultáplált, a lakosság 70 százalékának ellátása pedig a nemzetközi élelmiszersegélyeken múlik.

Illusztráció Forrás: AFP/STR/KCNA VIA KNS

Csak a csereberén alapuló rendszernek köszönhető, hogy az emberek rengeteg olyan élelmiszerhez és ételhez tudnak hozzájutni, amire egyébként nem lenne lehetőségük. Az utcai ételek egyszerűségük és olcsóságuk miatt lettek ennyire népszerűek.

A brit királynő pénzkezelőjének is van offshore számlája

A Paradise Papers (Paradicsom-iratok) néven elhíresült offshore botrány sok hírességet, de még a brit királynőt, II. Erzsébetet is elérte. A BBC beszámolója szerint, a Lancaster hercegség (Duchy of Lancaster) vagyonkezelő segítségével 2004-ben 5 millió fontot - mai árfolyamon 1,8 milliárd forintot fektetett a Jubilee Absolute Return Fund Limited nevű alapba.

II. Erzsébet Forrás: MTI/EPA/Facundo Arrizabalaga

A listán emellett szerepelenek olyan neves cégek is, mint az Apple vagy a Nike, de a sztárokat sem kímélte az eset. A U2-énekes Bono és Lewis Hamilton F1-es versenyző neve is szerepel a listán.

Új jogszabály segíthet a devizahiteleseknek

A Magyar Bírósági Végrehajtói Kar elnöke elmondta, hogy a következő fél év alkalmat teremthet az úgynevezett elsétálási jog magyarországi bevezetésére.

Illusztráció Fotó: Adrián Zoltán - Origo

A tengerentúlon már alkalmazott módszer lényege, hogy ha az adós minden érdemi vagyontárgyát értékesítik, akkor az érintett - bizonyos feltételekkel - mentesül az esetleg fennmaradó tartozás megfizetése alól.

Szaúd-Arábia bekeményít

Köztudott, hogy az arab állam elsősorban a kőolajnak köszönheti a gazdaságát. Ezzel együtt azonban az iszlám igen konzervatív ágát gyakorolják a királyságban. Nos, úgy tűnik ez a két tényező együtt veszélybe sodorta Szaúd-Arábia jövőjét. Ezt szeretné korrigálni a trónörökös, Szalman herceg, aki nyitna a nyugat felé, diverzifikálná a gazdaságot, és tisztában van vele, hogy a reformokkal nem késlekedhet.

Szalman herceg Forrás: AFP/Bandar Algaloud

A héten legalább 11 szaúdi herceget, négy tárcavezetőt és mintegy 30 minisztert vettek őrizetbe. A letartóztatottak között van az ország egyik leggazdagabb embere, Al-Valíd bin Talál bin Abdel-Azíz al-Szaúd herceg is.

Törvény tiltja az újonnan bemutatott sör forgalmazását

Az Utopia névre keresztelt sör egyetlen üvege 200 dollárba fog kerülni, azaz nagyjából 55 ezer forintba. A sörkülönlegesség idei változata annyira erősre sikerült, hogy több amerikai államban is törvény tiltja a forgalmazását.

Illusztráció Forrás: AFP/Dmitry Kostyukov

Samuel Adams sörfőző mester idén már a tizedik alkalommal mutatta be az értő közönségnek Utopia névre keresztelt sörkülönlegességét. Az idei változat 28 százalékos alkoholtartalma miatt, 12 államban nem lesz elérhető a rajongók számára.

Új intézkedéscsomag léphet a korkedvezményes nyugdíj helyébe

A tervezet célja, hogy a korábbi egységes, elavult szabályozás helyett speciális, egyedi, munkakörökre és munkahelyi adottságokra szabott irányelv jöjjön létre.

Illusztráció Forrás: 123RF

Az egészségügyi szempontból kifogásolható körülményeket a munkaadóknak kötelességük lenne kiküszöbölni, ám vannak olyan területek, ahol ezekre az intézkedésekre nincs mód.

Lassan indul a Black Friday, és a túl vagyunk a Szinglik Napján

Külföldön és hazánkban is készülnek már a Fekete Péntekre, az év legforgalmasabb kereskedési napjára, a Singles Day pedig sikeresen lefutott szombaton.

Illusztráció Forrás: AFP/Sakis Mitrolidis

Hazánkban a legnagyobb webáruházak több 100 ezer termékkel és hatalmas akciókkal készülnek a vásárlók ünnepére. Kínában pedig szombaton volt a Szinglik Napja, amelyen például tavaly 17 milliárd dolláros bevételre tett szert az Alibaba.

Mozgolódik az amerikai filmipar

Az utóbbi napokban mi is megírtuk, hogy a Disney és a Fox az összeolvadást tervezik. Azóta ezt egyik cég sem erősítette meg, azonban a legtöbb jel arra utal, hogy a hír valószínűleg igaz.

Illusztráció Forrás: Shutterstock

A Netflix egyre jobban fenyegeti a hagyományos tévés és filmipari vállalatokat, ezért a Disney szeretne mielőbb saját streamszolgáltatót indítani. Nem is egyet, hanem mindjárt kettőt. A nevüket ugyan még nem tudjuk, de az egyik a Netflixhez hasonlóan fog működni, a másik pedig kifejezetten a sportra fókuszál.

Remek negyedévet zárt az OTP

Az OTP Bankcsoport 79,329 milliárd forintos konszolidált adózott nyereséget ért el a harmadik negyedévben, 2 százalékkal kevesebbet az előző negyedévinél és 14 százalékkal többet, mint egy éve.

Illusztráció Forrás: MTI/Faludi Imre

Az első háromnegyed év adózott nyeresége 212,885 milliárd forint volt, és ez 21 százalékkal haladta meg az előző év azonos időszakában elért eredményt.

Drágult a benzin, viszont lassult az infláció

Bruttó 5 forinttal emelte a benzin, és bruttó 3 forinttal a gázolaj literenkénti árát pénteken a Mol. Az emeléssel a benzin átlagára 363 forintra, a gázolajé 369 forintra nőtt. A Központi Statisztikai Hivatal szerint októberben 2,2 százalékos volt az éves infláció, tehát tovább lassult.

Illusztráció Forrás: AFP/Wakil Kohsar

Jó hír a turizmusnak, hogy szeptemberben a külföldi vendégek által eltöltött éjszakák száma 7,3, a belföldi vendégeké 3 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbit, a teljes forgalom együttesen 5,4 százalékkal nőtt. Mindemellett szeptemberben 5,4 százalékkal nőtt az ipari termelés.