Így használhatja legolcsóbban, vagy ingyen a bank pénzét

2017.11.10. 11:33

A következő hetekben felpörög a kereskedelem az Amerikából indult Black Fridaynek és a karácsonyi időszaknak köszönhetően. Az ünnepi hetek a háztartásoknak is több kiadást jelentenek, de ennek fedezetére több megoldás is van. A BankRáció.hu praktikus tanácsokat bemutató összeállításából kiderül, hogy mik is ezek.

A kiadások fedezetére a hitelkártya és a személyi kölcsön jelenthetik a legjobb megoldást, ám az előbbit óvatosan kell használni, mert nagyon magas a hitelkamat a kamatmentes időszakon túl.

November első hetében a hitelkártya-ajánlatokban 34-39 százalékos kamat szerepelt, ami elég magasnak számít. Azonban a hitelkártyáknál figyelembe kell venni, hogy 40-45 napig ingyen pénzt biztosítanak. Amennyiben a felhasználó időben visszafizeti a hitel összegét, úgy gyakorlatilag ingyen használta a bank pénzét.

illusztrációForrás: MTI/Faludi Imre

Trencsán Erika, a BankRáció.hu hitelszakértője szerint, éppen ez az egyik fő oka annak, hogy a hitelkártyát körültekintően kell használni. Kevesen tudják például, hogy ha valakinek van a számlájához tartozó kihasználatlan hitelkártyája, azt jobb lemondani. Ugyanis bármilyen típusú hitelkérelem esetén a már meglévő hitelkeretünk 5 százalékát a bankok törlesztőrészletként veszik figyelembe függetlenül attól, hogy ténylegesen mekkora részét használjuk ki a hitelkártyakeretünknek.

Trencsán Erika hozzátette, hogy emiatt lehet, hogy a bank elutasítja az újabb hitelkérelmünket arra hivatkozva, hogy a jövedelmünk nem nyújt fedezetet mindkét hiteltörlesztőre. A BankRáció.hu szakértője szerint a hitelkártyák legfőbb előnye a kamatmentes időszak és a vásárlások utáni esetleges pénzvisszatérítés, amely éves szinten akár 100-200 ezer forint is lehet.

illusztrációForrás: MTI/Faluldi Imre

A BankRáció.hu tapasztalatai szerint bár a hitelkártyáknak kétségtelen előnye a 40-45 napos ingyenes költési időszak, de mégsem ez a legnépszerűbb megoldás.

A személyi kölcsönök vették át a főszerepet, ami azért is érthető, mert a személyi kölcsönök kamata sokkal alacsonyabb. November elején már akár 10 százalék alatti teljes hiteldíjmutatóval elérhető személyi kölcsönök is vannak a piacon.

Egy átlagosnak mondható, 1,5 millió forintos 60 hónapos futamidejű személyi kölcsön havi törlesztőrészlete a legolcsóbb ajánlatok esetében alig több mint 30 ezer forint, a legdrágábbaknál azonban 40 ezer forint fölé mehet ez az összeg. A BankRáció.hu előrejelzése szerint a karácsonyi szezon közeledtével az amúgy is népszerű személyi hitelek iránt még nagyobb lehet a kereslet.