A többség pénze csak kisebb és rosszabb állapotú otthonra elég

2017.11.13. 10:35

Romlott az elmúlt 12 hónapban a legnépszerűbb árkategóriában (25-32 millió forint) lakást keresők helyzete. Azonos minőségi mutatók mellett csaknem fél szobával kisebb ingatlant képesek megvásárolni. Az otthontérkép.hu legfrissebb elemzéséből kiderült, hogy ha folytatódik az erős drágulás, akkor tovább csökkenhet a megfizethető lakások mérete.

Az Otthontérkép nemrégiben készített felméréséből világosan kiolvasható, hogy a magyarok álomotthona 35 millió forint alatti, 3 szobás és kevésbé frekventált területen helyezkedik el. Ezt támasztja alá a térképes ingatlankereső portál mostani, a budapesti otthonokra kiterjedő elemzése is, melynek középpontjába a 25-32 millió forintos árkategóriába tartozó lakások kerültek.

Egyfajta eltolódás figyelhető meg, ennek iránya a drágább ingatlanok felé mutat.

Míg egy évvel ezelőtt nagyobb eséllyel bukkanhattunk egy 15 millió forintos, vagy annál alacsonyabb árú eladó otthonra, addig ma már ennek esélye negyedére csökkent. Az eladásra kínált otthonok javarészt ennél magasabb árkategóriába tartoznak, így itt láthatunk bővülést a kínálatban.

A kínálat drágulásának két következménye lehet. Az egyik esetben emelni kell a vásárlásra szánt keretet, vagy pedig az igényeket kell csökkenteni.

Ennek a leggyakoribb megnyilvánulása, amikor az állapotban kötünk kompromisszumot, a másik, amikor az alapterületből engedünk. Mester Nándor, az Otthontérkép.hu vezető elemzője elmondta, hogy hiába lesznek kisebb a hitelkamatok még így is eladósodásra ösztönzik a magasabb jövedelmű rétegeket.

Véleménye szerint a többség akkor jár el helyesen, ha nem vállal be 15-20 évre nagy pénzügyi terheket, annak érdekében, hogy nagyobb lakáshoz jusson. Ugyanez elérhető, ha teljesíthető törlesztő részletekkel számol, és két lépcsőben jut el a kívánt méretű otthonhoz.

A felmérésből kiderül az is, hogy a 2016-os évben, a 25-32 millió forintos árkategóriára leginkább az új építésű és újszerű otthonok voltak jellemzőek. Ma már javarészt a javarészt átvették a helyüket a felújítottakat. Ez pedig minőségromlást jelent, ami nem túl nagy mértékű, viszont a vásárlóknak ezt el kell fogadni.

Az áremelkedés a lakás állapota mellett a méretére is nagy hatást gyakorol. A 25- 32 millió forintos árkategóriába tartozó ingatlanok alapterülete ugyanis egy év leforgása alatt 3 négyzetmétert csökkent. Ez annyit jelent, hogy míg 2016 utolsó negyedévében ezért a pénzért átlagosan 60 négyzetmétert kaptunk, addig 2017 ugyanezen időszakában már csak 57 négyzetmétert.

A lakásberuházókkal folyamatosan szoros kapcsolatot tartó Otthontérkép tapasztalatai szerint ez az irány vélhetően a következő 3-5 évben folytatódni fog, így fél szoba úgymond eltűnhet, vagyis legalább ennyivel kisebb ingatlanra telik majd a potenciális vásárlók többségének.

Ezek a tendenciák az új építésű otthon tömeges megjelenésének tudhatók be, ebben a kategóriában ugyanis az alapterület csökkenése általánosan megfigyelhető trend. A sokak által várt fordulat azonban már nem sokáig várat magára. Hamarosan ugyanis eljön majd az a pont, amikor a vásárlók már nem tudják vagy nem akarják követni a kínálat áremelkedését és a folyamatos kompromisszumkötések helyett inkább elhalasztják a tranzakciót.