Szinglik Napja: ismét rekordot döntött az Alibaba

2017.11.13. 15:55

Ahogyan az várható volt, az Alibaba, a novemberi 11-én megtartott Szinglik Napján új rekordot állított fel. Az Ázsiából indult ünnep az utóbbi években maga mögé utasította amerikai vetélytársát, a Black Fridayt, és azóta is megállíthatatlanul robog. A hatalmas bevétel mellett fontos adatokkal is szolgál a regionális és a globális kereskedők számára a szinglik ünnepe. nagyjából ekkor dől el, hogy a következő évben hogyan alakulnak majd a vásárlói trendek, és mely termékek lehetnek a meghatározók a világ legnagyobb piacán.

A világmárkák és a webáruházak is hatalmasat kaszáltak

Már a Szinglik Napja kezdetének első néhány percében látszott, hogy nem fog különösebb gondot okozni az Alibabának a rekorddöntés. Csak az esemény első 3 percében 1,5 milliárd dollárnyi forgalmat bonyolított le a kínai óriás.

Volt aki a rendelés után alig három órával kézhez kapta a csomagjátForrás: AFP/Str

A Kínában hihetetlenül népszerű esemény, mára a globális piacon is megszilárdította vezető helyét, de a forgalom nagy részét továbbra is Ázsiában bonyolítják az online áruházak.

A Lazada webáruház nagy szerepet játszott abban, hogy a kínai piacon is túlnőjön az esemény. Az Alibaba által támogatott oldal Thaiföldön pompás televíziós gálával vezette fel a Szinglik Napját, és részben ennek köszönhetően 171 százalékos növekedést tudott generálni a cég az előző évhez képest.

Szingapúrban a Lazada és az Expedia közösen népszerűsítették az eseményt. A két vállalat által meghirdetett nyereményjátékon például egy utazást lehetett nyerni a NASA floridai központjába.

Hatalmas show várta az érdeklődőketForrás: AFP/Imaginechina/Alibaba

Nemcsak az Alibaba, de riválisai is erősödtek az idén. A JD a Walmart segítségével 50 százalékkal tudta növelni az eladásait a tavalyhoz képest. A webáruház, beszámolója szerint, 19 milliárd dollárt kaszált. A jelentésből kiderül, hogy a legkelendőbb termék a gyapjasollós rák (2 millió darab), a pelenka (1,5 milliárd darab), a palackozott víz (70 millió darab), valamint a fogkrém (11 millió darab) volt.

A világmárkák sem panaszkodhattak. A L'Oréal megháromszorozta az eladásait, a Tag Heuer pedig alig 15 perc alatt érte el a 2016-os bevételét. A ruházati cégeknek is iszonyatosan ment. A Columbia Sportswear 800 százalékos növekedést produkált, míg a North Face 400 százalékkal növelte bevételét.

Jack Ma, az Alibaba vezéreForrás: AFP/Str

Az idei Szinglik Napját toronymagasan az Alibaba nyerte, méghozzá 25,3 milliárd dolláros bevétellel. Az összeg hihetetlen nagyságát mutatja, hogy ez a szám akkora, mint a Black Friday és a szintén népszerű Cyber Monday összesített 2016-os bevételének a duplája.

Az esemény előtt óriási feladatot vállalt magára az Alibaba. A megnövekedett vásárlószám miatt, valamint a zökkenőmentes rendelés és kézbesítés érdekében több mint 600 000 hagyományos boltnak és 1000 márkának segítettek  számítógépes rendszerük fejlesztésében és modernizálásában

illusztrációForrás: AFP/Imaginechina/Song fan

Erre szükség is volt, hiszen a nap legforgalmasabb perceiben, volt olyan időszak, amikor az Alibaba honlapján egy másodperc alatt 256 000 tranzakciót bonyolítottak le.

Kezdenek kirajzolódni a jövő vásárlói trendjei, jön a kiterjesztett valóság

A Szinglik Napja nem csak a bevétel szempontjából fontos az online kereskedőknek, hanem azért is, mert az év végéhez közeledve remek lehetőséget nyújt a vásárlók igényeinek felmérésére.

A gyártók és a kereskedők egyaránt folyamatosan figyelik, hogy mely termékek teljesítenek jól, és mi az amire már egyáltalán nincs igény. Az idei eladásokból az látszik, hogy a VR (virtuális valóság) és az AR (kiterjesztett valóság) lehetnek a jövő legmenőbb és legkelendőbb termékei.

Az IKEA kiterjesztett valósággal rendelkező applikációjaForrás: NurPhoto/Jaap Arriens/NurPhoto/Jaap Arriens

Néhány nagyobb cég, mint például az IKEA, a LEGO és a Häagen-Dazs már kísérletezik, hogy mivel tudnák izgalmasabbá és kényelmesebbé tenni a vásárlói élményt. A Goldman Sachs becslése szerint, 2025-re a technológia 1,6 milliárd dollárt fog érni és 32 millió ember fogja használni.

Az Alibaba Buy + applikációja is ezt a területet próbálja kiaknázni. Az alkalmazás használata nagyon egyszerű, de egyenlőre semmi izgalmasat nem nyújt a vásárlónak, sőt sokak szerint etikátlan megoldásokat használ.

Az Alipay egyre népszerűbbForrás: Imaginechina/Xu hui - Imaginechina/Xu Hui

A "játékban" a vásárló a telefonja és egy szemüveg segítségével a virtuális térben látja magát, ami teljesen egészében a valóságra épül. Egy macska kíséretében járhatja be a különböző helyszíneket, és virtuális tárgyakat szerezhet meg, akárcsak a Pokemon Go nevű játékban, amiket viszont később csak pénzért vehet meg magának.

Mike Evans, az Alibaba Group elnökének elképzelés az, hogy a márkák így majd sokkal szorosabb köteléket alakítanak ki a vásárlókkal. A vásárlás egyszerűbb lehet mint valaha, csak rá kell nézni a termékre és bólintani, ha tetszik. 

Az Alibaba idén megpróbálta ötvözni a mesterséges intelligenciát (AI) a divattal, és úgy tűnik ezzel sem nyúltak mellé, mert hamarosan nyakunkon a virtuális stylist megteremtése. Az egyik sanghaji bevásárlóközpont próbafülkéjében a vásárlókat egy képernyő várta, de másik helyszíneken is kipróbálhatták az Ali FashionAI-t.

Idén is rengetegen rendeltek maguknak a Szinglik NapjánForrás: AFP/Str

Ennek lényege, hogy a vásárló kezében levő terméket azonosítja a mesterséges intelligenciával ellátott kamera, majd a ruhadarabhoz illő cipőt, táskát, esetleg sapkát ajánl. A rendszer sokkal inkább segítség a boltok, mint a vevőknek, hiszen így olyan termékeket is meg tudnak kedveltetni a vásárlókkal, amelyet maguktól fel sem fedeztek volna. 

A következő oldalon megnézheti, ahogy Jack Ma az Alibaba vezére, megküzd Jet Li-vel egy epikus kung-fu párbajban. Ezt kár lenne kihagyni. Lapozzon a második oldalra.

Előző
  • 1
  • 2
Következő