Nagy levegőt vegyen, mielőtt megnézi a jövő évi kötelezőjének a díját

ittasan okozott balesetet majd elhajtott a helyszínről
Vágólapra másolva!
Átlagosan 17 százalékkal magasabb díjról értesítették a biztosítók azokat az ügyfeleiket, akiknek január elsejével fordul a biztosításuk – derítette ki a Netrisk.hu több mint 200 ezer érintett autós adatainak elemzése alapján. A jövő évi úgynevezett indexdíjakat tartalmazó értesítőt november 11-ig kellett megküldeni az érintett ügyfeleknek, akik december 1-jéig tudnak arról dönteni, hogy jövőre is a jelenlegi szerződésüket tartják-e fenn.
Vágólapra másolva!

„Az érintettek többsége vagy nem talál jelentősen jobb ajánlatot más biztosítónál, vagy nem is hasonlítja össze az indexdíjat más társaságok tarifáival, így az átlagosan 17 százalékos díjemelés ellenére is a meglévő biztosítójánál tartja fenn szerződését a következő évre is – magyarázza Sebestyén László, a Netrisk.hu vezérigazgatója. – Aki viszont dönt a váltásról, az eddigi adataink alapján ebben az időszakban – a baleseti adót nem számítva –átlagosan 17 ezer forintért köti meg új biztosítási szerződését.”

Óriási különbségek lehetnek

A kárköltségek alakulása miatt indokolt 17 százalékos díjemelés természetesen csak átlagérték: az első online biztosításközvetítő portál által vizsgált több mint 200 ezernyi megajánlott díj között egyaránt szerepelt 75 százalékos díjcsökkenés, illetve az eddigi díj 14-szeresét jelentő összeg is. Emiatt nem megkerülhető, hogy minden érintett egyedileg kalkulálja ki a következő időszakban elérhető lehetőségeket.

Képünk illusztráció Forrás: police.hu

Amit a díjértesítőről fontos tudni
· Akinek még nem érkezett meg a díjértesítője, mielőbb kérjen segítséget alkuszától vagy érdeklődjön biztosítójánál. Bár a biztosító értesítője a hivatalos dokumentum, de az összegről – a szükséges adatok megadását követően – a díjszámítás során egyes összehasonlító kalkulátorok is tájékoztatást adnak.
· Aki jelenlegi szerződését az e-kommunikációs kedvezmény feltételei szerint kötötte meg, már ne postai úton, hanem az általa megadott e-mail címre várja a küldeményt és ellenőrizze levélszemét-listáját is
· A díjértesítőben a kötelező biztosítás indexdíja mellett a bónusz besorolást is feltüntetik, ami azonban a biztosítási évfordulóig eltelt időszakban még módosulhat, amennyiben az ügyfél ez idő alatt kifizetéssel járó kárt okoz járművével. Ebben az esetben értelemszerűen az indexdíj összege is változni fog.

Az első öt

A Netrisk.hu-nál eddig megrendelt több mint 15 ezer új szerződés alapján a legnépszerűbb biztosítók közül a dobogón továbbra is a K&H, az Allianz és az Union áll (közel 60 százalékkal), őket követi a Groupama és a Wáberer. Az ügyfelek tudatos díjcsökkentési szándékát jól mutatja az is, hogy az új szerződések éves díjait az ügyfelek közel 90 százaléka egy összegben kívánja kifizetni, ez az arány a tavalyi kampányban még 76 százalék körül alakult.