Jó hír, gyorsul a magyar gazdaság növekedése

2017.11.14. 10:11

A magyar gazdaság az elemzői várakozásoknak megfelelően emelkedett a harmadik negyedévben. A KSH tájékoztatása szerint a mezőgazdaság visszafogta a növekedést.

A Központi Statisztikai Hivatal közzétette a harmadik negyedévről szóló GDP-jelentését.

Ebből kiderül, hogy a bruttó hazai termék 3,6 százalékkal nőtt a harmadik negyedévben az előző év azonos időszakához képest.

A magyar GDP alakulása az elmúlt 10 évbenForrás: KSH

A naptárhatás kiszűrésével 3,8 százalékos volt a növekedés.

Az előző negyedévhez mérve 0,8 százalékos volt a GDP növekedése.

Piaci elemzők 3,5-4 százalék közötti harmadik negyedéves éves összevetésű növekedési adatot vártak, a konszenzus 3,7 százalékos volt.

IllusztrációForrás: AFP/Attila Kisbenedek

Az egyéb egyedi tényezőktől is megszűrt, és az Eurostat által követett index is 3,8 százalékos harmadik negyedévi GDP-növekedést mutat, az előző negyedévi 3,6 és az első negyedévi 3,9 százalék után.

Az idei első három negyedévében a nyers adat 3,7 százalék volt, de a naptárhatástól, illetve a naptárhatástól és szezonálisan is kiigazított index tanúsága szerint pedig egyaránt 3,8-3,8 százalék.

Szőkéné Boros Zsuzsanna, a KSH főosztályvezetője közölte, hogy a mezőgazdaság teljesítménye visszafogta a növekedést, az építőipar és számos piaci alapú szolgáltatás viszont erősítette a gazdaság teljesítményét.

A KSH most felülvizsgált adatai szerint az első és második negyedév 0,1-0,1 százalékponttal 4,3 százalékosra, illetve 3,3 százalékosra javított GDP-növekedésnek köszönhetően az első fél évben 3,8 százalékkal nőtt a GDP.

Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter kiemelte, hogy gyorsult a magyar gazdaság növekedési üteme a harmadik negyedévben.

Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter (balra) és Christian Wolff, a Mercedes-Benz Manufacturing Hungary Kft. ügyvezető igazgatójaForrás: MTI/Ujvári Sándor

A kormányzati előrejelzés idén 4,1 százalékos GDP-növekedéssel számol. A szakértők általában 3,5-4 százalékos sávba várják az éves gazdasági növekedést.

Az Európai Bizottság a múlt héten kiadott friss előrejelzésében 0,1 százalékponttal 3,7 százalékosra javította a Magyarország idei gazdasági növekedésére vonatkozó prognózisát.
A Fitch Ratings londoni elemzőinek múlt heti elemzése szintén 3,7 százalékos növekedést valószínűsít.

A Nemzetközi Valutaalap (IMF) is javította várakozását, hétfőn kiadott regionális előrejelzésében (Regional Economic Outlook) 0,3 százalékpontos emeléssel 3,2 százalékra javította a Magyarországra vonatkozó becslést.