Ez a cég emberi testrészeket nyomtat

3D-s bionyomtató
BIOPRINTING Photo documentary on bioprinting. Zurich University of Applied Sciences (ZHAW) is working with a bioprinter from regenHU to produce different human tissues. Bioprinting allows three dimensional tissue production in a fast and controlled manner by the precise positioning of primary cells, biomaterials and growth factors. Thereby, bioprinted tissues simulate the complex in vivo situation of our body. Tissues are produced in a layer by layer mode by alternating photopolymerized bioink and cells. Before using for substance testing the tissue are matured in a cell culture environment. In future, printed tissues could reduce animal experiments in drug development and foster regenerative medicine. Looking at human cell cultures under a microscope. AMELIE-BENOIST / BSIP
Vágólapra másolva!
Komoly áttörést jelenthet az orvostudománynak a 3D-s bionyomtatás. A Cellink arra készül, hogy 20 éven belül már transzplantációra is alkalmas emberi szerveket legyenek képesek alkotni. Erik Gatenholm, a vállalat alapítójának egyetlen célja az volt, hogy megreformálja az egészségügyet, és egyenlőre jó úton halad afelé, hogy a svéd Cellink világméretű legyen, és sokak életét mentse meg.
Vágólapra másolva!

A Cellink által készített 3D-s bionyomtató különleges tintát használva, alig 30 perc alatt képes a semmiből, egy emberi fület készíteni. Erik jelenleg főleg arra fókuszál, hogy a kozmetikai cégek és az egyetemek számára szállítsák a megfelelő testrészeket, de elképzelése szerint, 20 éven belül teljesen működő, transzplantációra alkalmas emberi szerveket is képesek lesznek előállítani.

A Svédországban alapított Cellink alig egy éve működik, azonban már most piacvezetők a területen.

A cégalapító kezdetben menedzsmentet tanult, azonban hamar rátalált a piaci résre a bionyomtatók területén. A 3D-s bionyomtatókkal egyetemi professzor apja ismertette meg, és Eriknek egyből megtetszett a szerkezet. A dolog lényege, hogy a nyomtató tintájába emberi sejteket, valamint tengeri algát is kevernek, és ez teszi lehetővé, hogy a gép képes legyen emberi testrészutánzatokat nyomtatni.

2014-ben a biotinta még nem volt elérhető mindenki számára. Csak az egyetemek és gyógyszerészeti cégek tudták beszerezni a fontos összetevőt. Erik viszont reklámozni kezdte a terméket a Chalmers Universityn mert úgy látta, hogy szélesebb körben is hasznos lehet a termék.

3D-s bionyomtató Forrás: Youtube/Finwire.tv

Felismerésének köszönhetően az ő cége lett az első a világon, amely már nagy mennyiségben szállít biotintát a partnereknek, sőt a tinta mellé speciális 3D-s nyomtatót is kínálnak.

A Cellink hamar bevonzotta a befektetőket és alig 10 hónappal az indulás után, a vállalat már ott volt a svéd tőzsdén.

Akkor a Cellink értékét 16.8 milliárd dollárra becsülték. A működésük első évét 1,5 millió dolláros bevétellel zárták, és ma már 30 alkalmazott dolgozik náluk, és közben az Egyesült Államokban is nyitottak három irodát. Emellett a világ 40 országát látják el biotintával és 3D-s nyomtatókkal.

A Cellink 3D-s nyomtató Forrás: Youtube/Finwire.tv

A biotinta ára 9 és 299 dollár, a nyomtató pedig 10 000 és 40 000 ezer dollár között van, ezért javarészt csak a felsőoktatási intézmények tudnak ilyet vásárolni. Az jó előjel, hogy a neves MIT és a Harvard egyetem is vett magának a szerkezetből.

Egyre nő a azoknak a gyógyszerészeti cégeknek a száma is, amelyek befektetnek a Cellink termékébe.

A cég gyors globális növekedése több dolognak köszönhető. A Cellink remekül használja a közösségi médiát, több videókampányban mutatták be a terméküket, de nem zárkóznak el a hagyományos marketing megoldásoktól sem. Erik elmagyarázta, hogy gyakran egy teljes napot szentelnek a vásárlókra. Megmutatják nekik, hogyan működik a nyomtató, és megtanítják a helyes használatot is.

Erik Gatenholm, a Cellink alapítója Forrás: Youtube/Finwire.tv

A Cellinknek azonban nincs egyszerű dolga. Nagyon komolyan dolgoznak azon, hogy megismerjék egy-egy ország jogi szabályozását, annak érdekében, hogy ha termékük megjelenik a helyi piacon, akkor ne szegjen meg semmilyen előírást.