Igazi borkülönlegesség terem az Etna lábánál

2017.11.21. 10:47

Az Etna oldalán, Európa legnagyobb aktív vulkánjának lábnál fekszik egy ősi szőlőskert. Frank Cornelissen szőlői 900 méter magasan, egy több mint kétezer éves borvidéken nyúlnak el. A régiót pedig csak most kezdi felfedezni magának az olasz borkultúra.

A szicíliai székhelyű borász 20 fiatal munkást foglalkoztat, a feleségével közösen vezetett 24 hektáros birtokon.

IllusztrációForrás: Picasa

„Az Etna az élet maga: félelmetes, amikor felrobban, de számomra mégis vonzó" – nyilatkozta Cornelissen a CNBC-nek.

Cornelissen természetes borkészítési eljárásokat alkalmaz, borának jellegzetességét pedig az Etna maga adja.

A borhoz fűződő megközelítésem ötvözi az ősi borkészítést a mai minőségi elvárásokkal. Most a talaj fekete, ami szokatlan, mivel szó szerint sziklák között járunk, és mégis, tele van ásványi anyagokkal, miközben a hely vízelvezetése kiváló, a szőlő itt évszázadokig is fennmaradhat" – foglalta össze a borász.

IllusztrációForrás: Pinterest

Cornelissen legnépszerűbb borai már több mint 250 dollárért (kb. 66 ezer forint) kelnek el, de a szőlőbirtok indítása nem volt könnyű feladat. A szőlőgazdálkodók idejüknek több mint negyedét töltik bürokratikus ügyintézéssel.

A nehézségek ellenére Cornelissen hírnevet szerzett magának, méghozzá úgy, mint a teljesen természetes borok készítője. Az egyik legfelsőbb kategóriába tartozó bora, a Magma gyakorlatilag kézzel készül, adalékanyagok, szűrés vagy kén-dioxid – a hagyományos borok fő tartósítószere – nélkül.

KAPCSOLÓDÓ CIKK