Egy kínai cég letaszította a trónról a Facebookot

2017.11.21. 14:48

A Tencent teljesítménye már nem csak ázsiai szinten, de globálisan is figyelemre méltó. Néhány napja ők lettek az első ázsiai cég, amelynek becsült értéke elérte az 500 milliárd dollárt, ma pedig a Facebookot is sikerült megelőzniük.

A Tencent részvényeinek árfolyama az idei év eleje óta megduplázódott, a vállalat piaci tőkeértéke pedig átlépte az 519 milliárd dollárt, ezzel maguk mögé utasították az addig ötödik helyen álló Facebookot. A következő kiszemelt a negyedik helyen álló Amazon lehet, amely 542,7 milliárd dolláros értékével már nem sokkal előzi meg a kínai óriást.

illusztrációForrás: AFP/Richard A. Brooks

A Tencent 2004-ben robbant be a hongkongi tőzsdére, és azóta is sikertörténetnek számít az üzleti világban. Az első év óta 11 000 százalékkal nőtt a cég részvényeinek értéke, csak az idei évben 126 százalékkal.

Kínán kívűl azonban még mindig nem számít igazán nagy névnek a Tencent, hiszen a vállalat továbbra is az ázsiai piacra fekteti a legnagyobb hangsúlyt. A népszerű WeChat alkalmazás mellett, több sikeres videojáték, valamint közösségi média portál mögött is ők állnak.

A WeChat sikerét jelzi az is, hogy közel 1 milliárd felhasználóval rendelkezik az üzenetküldős alkalmazás.

A WeChat alkalmazásForrás: Imaginechina/Da qing - Imaginechina/Da Qing

Az online és mobiljátékok terén is kifejezetten erősnek számít a Tencent. Az előző évben 4 milliárd dolláros bevételt szereztek erről a területről.

Ez részben annak köszönhető, hogy többségi tulajdonosok lettek a Supercell nevű finn cégben, amely a hihetetlen népszerűségnek örvendő Clash Of Clans játék gyártója.

A globális piac is egyre fontosabb a Tencentnek, de a jelenlétüket nem terjeszkedéssel, hanem inkább befektetésekkel próbálják meg növelni. Az utóbbi időben a cég bevásárolta magát a Snapbe és a Teslába is, az ázsiai piacon pedig az indiai fuvarmegosztó szolgáltatásba, az Olába.

Clash of ClansForrás: AFP/Lehtikuva/Vesa Moilanen

A Tencent a harmadik negyedévben piaci várakozások felett 69 százalékkal növelte nyereségét.

A szakértők többsége pozitívan látja a Tencent eddigi teljesítményét. A Barclays például javított a vállalat 2018-2019-es pénzügyi előrejelzésén.

Kijelenthetjük, hogy az elmúlt hónap nagyon jól alakult a kínai cégek számára. Az Alibaba újra bevételi csúcsot döntött, de a Tencent sem panaszkodhat.