Megvan, mely napelemeket finanszírozzák szívesebben a bankok

2017.11.24. 07:15

Az elmúlt évek tapasztalatai és a piaci előrejelzések szerint Magyarországon 2018-ban tovább erősödik a napenergia szerepe és az ideinél is több napelemes erőmű építése indulhat el. Miután kevés szereplő képes beruházását saját forrásaiból finanszírozni, a bankok szerepvállalása rendkívül fontos ma Magyarországon – áll a Manitu Solar közleményében. Most új osztályozási rendszer segíti a beruházókat és a pénzintézeteket is.

A hazai napelemes energiatermelés viszonylag fiatal piac. A kevés, korábbról rendelkezésre álló hazai információ miatt, a finanszírozó leginkább a beruházót és üzleti tervét, azaz a projektet világítja át döntéshozatal előtt. A beépítésre kerülő napelemekre kevesebb figyelem jut. Ugyanakkor nem mindegy, milyen napelemet választanak a kivitelezéshez, hiszen annak legalább 10-20 éven át megbízhatóan kell működnie.

A bankok hitelbírálati folyamatát segíti a most elkészült lista, és a beruházókat is segíti a minőségi termék kiválasztásában (illusztráció)Forrás: AFP/XINHUA/Xinhua News Agency/Xu Yu

Elkészült a „bankképes" termékek listája

A napenergia hasznosításában élen járó országokban már elég tapasztalat gyűlt össze ahhoz, hogy a napelemek hosszú távú működéséről az iparág szereplőinek viszonylag pontos információi legyenek. Ezért a világ egyik legnagyobb pénzügyi médiacsoportjának megújuló energiával foglalkozó részlege, a Bloomberg New Energy Finance kidolgozott egy értékelési rendszert a napelemekre vonatkozóan.

Ez a világ több száz napelem-gyártójának termékeit osztályozza transzparens módon, az elmúlt évek több mint 17 ezer, egyenként legalább 1,5 megawatt kapacitással rendelkező napelem-projekt finanszírozása alapján.

Mindez nem csak a beruházóknak, de a bankoknak is fontos, noha a lista nem helyettesíti a megfelelő átvilágítási procedúrát a bankok számára. Ugyanakkor megfelelő viszonyítási alapot teremt a finanszírozás elbírálásakor.

Napelemek (illusztráció)Forrás: Pixabay

A Bloomberg bankokat, áramtermelőket és független technológiai tanácsadókat kérdezett meg arról, hogy melyik napelem-gyártó termékeit tartják a bankok számára finanszírozhatónak. A „bankképes" listán csak olyan gyártók szerepelnek, amelyek termékei minőségiek, és a cég pénzügyileg stabil. Ez a jövőbeni jótállás miatt fontos.

Már bizonyítottak

A listán szereplő napelem-gyártók nagyjából 15 gigawattnyi, saját erőből megvalósított vagy banki finanszírozott kapacitást építettek ki. A napelem-gyártók között a Trina Solar 100%-ban pozitív minősítést kapott, utána pedig négy másik cég (Canadian Solar, First Solar és SunPower, Hanwha Q Cells) következik 95 százalékkal.

Várhatóan könnyebb lesz finanszírozást kapni a banktól, ha a megbízható gyártók közül választ a beruházóForrás: Photononstop/Frederic Soreau

A listát ezért elsősorban gyártóknak, beruházóknak és pénzügyi szolgáltatóknak ajánlja a Bloomberg, egyelőre térítés ellenében.

Bízunk benne, hogy a Bloomberg Terminal szolgáltatását napi szinten használó pénzintézetek hasznosnak fogják találni az osztályozási rendszert és így könnyebben juthatnak megfelelő finanszírozáshoz a legjobb technológiát beépítő magyar vállalkozások" – mondta a lista kapcsán Nagy Norbert, a Manitu Solar ügyvezetője.